Home Nieuws Zweedse ex-premier: EU-leiders hadden naar Turkije moeten gaan

Zweedse ex-premier: EU-leiders hadden naar Turkije moeten gaan

De voormalige Zweedse minister president Carl Bildt heeft dinsdag de reactie van de EU op de gefaalde couppoging in Turkije op 15 juli, veroordeeld. Hij vraagt zich af of Brussel slaapt of onwetend is.

Bildt, die in de jaren 1990 vrede probeerde de brengen in het voormalige Joegoslavië, zei dat EU-leiders “Lauw antwoordden” op de poging tot een staatsgreep in Turkije.

Advertentie

In een artikel getiteld “Europa, sta op voor Erdogan” voor de website Politico, zet hij vraagtekens bij de tijd die EU-leiders nodig hadden om de coup af te wijzen, waarvan Turkije zegt dat het is uitgevoerd door aanhangers van de voortvluchtige prediker en sekteleider Fethullah Gulen.

“Er was geen EU-vertegenwoordiger te zien, die nadien naar Turkije is gevlogen om het tot de EU toetredende land te steunen, dat geconfronteerd werd met de ernstigste bedreiging van haar grondwettelijke orde tot dusver,” zei hij.

“In plaats daarvan begonnen Europese leiders onmiddellijk maatregelen van de Turkse autoriteiten om de machtscentra’s van elementen te ontdoen die geassocieerd worden met de Gulen-beweging, in twijfel te trekken”.

“Toen Turkije gevraagd had om af te wijken van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, huilden EU-leiders met afkeuring, vergetend dat Frankrijk exact hetzelfde deed na de terreuraanslagen in Parijs in november. Er is geen twijfel mogelijk over het recht van Turkije om maatregelen te nemen en zichzelf te beschermen tegen de krachten die proberen om de grondwettelijke orde omver te werpen”.

Bildt, die diende als premier van Zweden tussen 1991 en 1994 en als minister van Buitenlandse Zaken tussen 2006 en 2014, zei dat een succesvolle coup een grotere bloedbad tot gevolg gehad zou hebben, terwijl coup-militairen de anti-coup demonstranten in de straten van Ankara en Istanbul zouden onderdrukken en wat mogelijk ook had kunnen leiden tot het uitbreken van een burgeroorlog.

“Miljoenen Turkse burgers die het geweld ontvluchtten, chaos en dood zouden zich bij de meer dan 2 miljoen Syrische vluchtelingen hebben gevoegd onderweg naar Europa,” voegde hij eraan toe. “De EU zou nu met een vluchtelingencrisis groter dan die in 2015 te maken hebben gehad.”

De co-voorzitter van de Europese Raad van Buitenlandse Zaken zei dat Europa haar morele autoriteit dreigde te verliezen als het zich niet specifiek bezighoudt met het omgaan met de coup zelf.

Hij voegde daaraan toe: “De EU zou vandaag in een betere positie hebben verkeerd wanneer EU-leiders onmiddellijk naar Turkije waren gegaan om hun ontzetting over de coup uit te spreken, het Turkse volk te feliciteren voor het afwenden ervan en de president, de regering, de leiders in het Turkse parlement te ontmoeten en te bespreken hoe er collectief een democratisch en Europees pad veiliggesteld kan worden voor Turkije”.