Home Nieuws Zuid-Cyprus flirt onder toezicht van ‘moeder’ Griekenland met Egypte

Zuid-Cyprus flirt onder toezicht van ‘moeder’ Griekenland met Egypte

De welgebekte politici zoals Bülent Arınç (AKP), Kemal Kılıçdaroğlu (CHP), Selahattin Demirtaș (HDP) en Yusuf Halaçoğlu (MHP) hebben zichzelf wederom in een discussie gemengd die, bewust of onbewust, mede door president Recep Tayyip Erdoğan is ontstaan. De directe verantwoordelijke voor de heisa is de kersverse president van Noord-Cyprus die de inhoud van het felicitatiegesprek, dat over de telefoon plaatsvond met zijn ambtgenoot, openhartig tijdens een liveuitzending op TV deelde met de kijkers.

Advertentie

Terwijl de smaakmakers van vele vurige debatten in Turkije zich bogen over de kwestie of Noord-Cyprus een ‘yavru vatan’ (kind/welpland) is of niet, zijn de landen Zuid-Cyprus, Egypte en Griekenland tot een (voorlopig) energieakkoord gekomen. De nieuwe president van Noord-Cyprus, Mustafa Akinci, liet tijdens een liveuitzending op TV weten dat ze graag  de ‘lusten’ [gasopbrengsten] met hun Zuiderburen willen delen mits er een oplossing komt op het eiland.

Nikos Anastasiadis, leider van de regering in het zuiden van het eiland, zei dat een intensieve gashandel met Egypte een grote bijdrage zal leveren aan de ‘stabiliteit en vrede’ op het eiland. Anastasiadis liet weten dat het presidentschap van Akıncı de aandacht verdient. ‘‘Ik ben bereid om samen te werken met de leider van de Turkse Cyprioten. Ik verwacht steun van Turkije voor een eerlijke oplossing op het eiland’’.

Egypte, onder Abdul Fatah al-Sisi, ex opperbevelhebber van het Egyptisch leger en nu staatshoofd, lijkt in Griekenland en Zuid-Cyprus zijn handelspartners gevonden te hebben. President Recep Tayyip Erdoğan, zelf een felle tegenstander van militaire en postmoderne coupplegers, had het met Sisi, die twee jaar geleden door een staatsgreep aan de macht kwam, aan de stok. De, eerste gekozen leider van de Egyptenaren, Mohammed Morsi, zit nog steeds vast. De handelsbetrekkingen tussen beide landen zijn sinds het aantreden van Sisi niet meer de oude. Of Noord- Zuid-Cyprus in de nabije toekomst een rol kan spelen om het ijs tussen beide landen te breken is nog maar de vraag.