Home Nieuws Zuid-Cyprus: “Direct luchtverkeer tussen vasteland Noord-Cyprus is mogelijk mits…”

Zuid-Cyprus: “Direct luchtverkeer tussen vasteland Noord-Cyprus is mogelijk mits…”

Wie van Noord-Cyprus met het vliegtuig naar Turkije heeft gevlogen heeft wellicht opgemerkt dat er om de kwartier een vliegtuig vanuit Noord-Cyprus naar Turkije vertrekt.  Luchthaven Ercan is een eenvoudige airport met – één vlucht- en een landingsbaan – in totaal twee banen. Een recent vluchtschema [klik hier voor vluchtschema] geeft ons een beter beeld over de drukte op de vertrekbaan. Binnen drie kwartier vliegen er zes vliegtuigen naar Turkije. Een derde van deze vluchten heeft echter een ander eindbestemming, zoals Londen of Amsterdam. De internationale wetgeving verbiedt vliegtuigen uit Noord-Cyprus rechtstreeks op een andere luchthaven te landen. De ontkenning van Noord-Cyprus als een onafhankelijk republiek staat als een blok in de weg. Vliegtuigen uit Noord-Cyprus moeten dus eerst in aanraking komen met de Turkse aardbodem om te kunnen landen in een ander land en vice versa.

Advertentie

Tot voor kort kon u enkel een reisje boeken naar Zuid-Cyprus. De twee reuzen in de reisbranche, Arke en Corendon, hebben inmiddels hun reispakket uitgebreid met Noord-Cyprus als eindbestemming. U stopt weliswaar in Antalya merkt Cris van Drissche [quote Link] die voor Corendon schreef op, maar dat is van korte duur. Toeristen kunnen voortaan ook het Noorden van het eiland bewonderen.

De neutrale passagier wil het liefst direct naar Noord-Cyprus vliegen. De Turks-Cypriotische autoriteiten willen dat ook heel graag waarmaken en de Grieks-Cypriotische autoriteiten sluiten deze wens niet uit maar welwillend zijn ze ook weer niet.

De Zuid Cypriotische minister van buitenlandse zaken, Yuannis Kasulidis, heeft gisteren  tijdens een persconferentie laten weten dat er aan een formule wordt gewerkt om direct luchtverkeer tussen het vasteland en Noord-Cyprus (KKTC) mogelijk te maken. Kasulidis, “zonder detail, kan ik u vertellen dat we werken aan een ‘formule’ die de vluchten van en naar Noord-Cyprus mogelijk maakt, maar de Turkse Republiek van Noord-Cyprus niet erkent en het beheer van luchthaven Ercan niet aan de Turks-Cyprioten overlaat. Hoe de president van Noord-Cyprus, Mustafa Akıncı, op de uitspraak van de minister gaat reageren is nog niet bekend.