Home Nieuws Zionistische lobbygroep CIDI faciliteert extreemrechtse haatpropaganda Baudet

Zionistische lobbygroep CIDI faciliteert extreemrechtse haatpropaganda Baudet

Archieffoto: CIDI-directeur Hanna Luden geeft rechtsextremist Thierry Baudet een podium voor zijn haatpropaganda tijdens een manifestatie voor de Tweede Kamer.

De zionistische lobbygroep CIDI heeft afgelopen woensdag extreemrechtse haatpropaganda gefaciliteerd bij de door de lobbygroep georganiseerde demonstratie in Den Haag. CIDI-directeur Hanna Luden stond er met de neus bovenop toen rechtsextremist Thierry Baudet moslims antisemitisme aanwreef en zei er niets van.

Advertentie

Het CIDI, dat bekendstaat als pro-Israël lobbygroep, organiseerde de bijeenkomst #KeppelOp naar aanleiding van een aanbeveling van Felix Klein, de Duitse coördinator in de strijd tegen het antisemitisme, om niet altijd en overal een keppel op te dragen. Op de bijeenkomst van het CIDI waren echter vooral Israëlische vlaggen te zien, waarmee de indruk wordt gewekt dat de gehele joodse gemeenschap gelijk wordt gesteld aan de Israëlische staat. Iets waar niet alle joden het mee eens zijn.

Het dieptepunt van de demonstratie was een voordracht van rechtsextremist Thierry Baudet, die onlangs een propagandafilmpje rondstuurde dat gemaakt werd door antisemitische neonazi’s. Baudet staat er ook om bekend dat hij zich in het gezelschap begeeft van bekende antisemieten zoals Jean-Marie Le Pen en andere prominente racisten. CIDI-directeur en PvdA’er Hanna Luden stond erbij en keek ernaar, hoe Baudet moslims antisemitisme aan probeerde te wrijven en sprak van ‘islamitische intolerantie’. Naar verluidt werd er uit de menigte gejoeld toen Baudet het podium betrad, maar de eerste beelden daarvan moet op het moment van schrijven nog verschijnen.

De stigmatiserende taal van Baudet bij de CIDI-bijeenkomst echoot de haatpropaganda van nazi’s tegen joden in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw. Tekenend voor de manier waarop Israël en verlengstukken van het Israëlische propaganda-apparaat, dat via het Israëlische ministerie van Strategische Zaken de PR van Israël voor haar rekening neemt, omgaat met extreemrechts. Zo kunnen in de wondere wereld van Israël-apologeten zelfs neonazi’s en racisten een kosjerverklaring bemachtigen, wanneer ze pro-Israël zijn, en worden liberale joden die opkomen voor de rechten van Palestijnen verketterd en besmeurd.

Het CIDI lijkt te willen balanceren tussen haar aangemeten rol als antisemitismewaakhond en als verlengstuk van de PR-machine van Israël, maar stuit daarbij steeds vaker op het paradoxale tussen de twee. Antisemitisme en moslimhaat zijn rotte vruchten uit dezelfde giftige voedingsbodem, zo konden we zien toen een neonazi joden in de Synagoge van Pittsburgh vermoordde omdat hij dacht dat ze moslims en vluchtelingen hielpen. Het wordt tijd dat het CIDI of kiest voor haar rol als antisemitismewaakhond of voor de Nederlandse regering om uit te kijken naar een andere gesprekspartner in het bestrijden van antisemitisme. Bij voorkeur een gezant die zich ook hard maakt tegen andere vormen van discriminatie.