Home Nieuws Zionistisch New York boycot Nederlandse bedrijven voor Israël

Zionistisch New York boycot Nederlandse bedrijven voor Israël

De Israëlische Staat slokt in strijd met internationale verdragen beetje bij beetje de Palestijnse staat op.

Gouverneur Andrew Cuomo van de Amerikaanse staat New York heeft vier Nederlandse bedrijven op een zwarte lijst staan, omdat ze de boycott, divestment and sanctions movement zouden steunen, die strijden tegen de illegale zionistische bezetting van Palestina.

Advertentie

Cuomo heeft volgens de New York Post meer dan een dozijn bedrijven op de boycotlijst staan. New York zegt dat de bedrijven ASN Bank, Triodos Bank, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en waterbedrijf Vitens Israël boycotten en wil geen zaken meer doen met de bedrijven.

ASN, Triodos en Royal HaskoningDHV ontkennen dat ze Israël boycotten. “De staat New York heeft geen enkel inzicht gegeven waarom wij op de zwarte lijst staan”, zegt een woordvoerder van Triodos volgens de NOS. ASN zegt beleggingen te doen op basis van duurzaamheidscriteria. “Wij beleggen zowel in bedrijven die actief zijn in Israël als in Israëlische ondernemingen zelf.”

Lobbyactiviteiten van zionistische organisaties richten zich al jaren tegen bedrijven als ASN en organisaties die zich achter BDS scharen. Zo trok ASN zich in 2006 terug uit een plan van het Franse bedrijf Veolia om een tramverbinding voor de bezettingsmacht aan te leggen tussen de Palestijnse stad Jeruzalem en andere bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Op de website van ASN zijn wel beleggingen te zien die klanten kunnen doen in Israël.