Home Nieuws Zionist Organization America trots op tegenhouden undercoverdocu over Israëllobby in VS

Zionist Organization America trots op tegenhouden undercoverdocu over Israëllobby in VS

Een fragment uit de undercover docuserie The Lobby Great Britain geproduceerd door Al Jazeera.

De Zionist Organization of America claimt dinsdag dat het de Emir van Qatar Tamim bin Hamad al Thani ervan heeft weten te overtuigen het Al Jazeera programma over de zionistische lobby in Amerika niet uit te laten zenden. Hoewel de serie, die opgenomen is in 2016, zo snel mogelijk uitgezonden zou worden, is de uitzending steeds uitgesteld. Qatar ontkende in februari nog dat het Al Jazeera gevraagd zou hebben om niet met de uitzending door te gaan.

Advertentie

Zionist Organization of America en president Morton Klein pochen op 10 april via de ZOA-website dat ze tijdens het bezoek van de Emir van Qatar aan de VS hem ervan hebben kunnen overtuigen om de undercover serie over de zionistische lobby in Amerika niet uit te laten zenden. Volgens Klein zou hij daarvoor een ‘Vermoeiende’ lobby-marathon hebben gehouden met Qatarese officials in Doha en met de Emir zelf. Volgens Klein zou na een twee uur durend gesprek met de Qatarese Emir ook afgesproken zijn dat Qatar geen boeken toe zou staan op de DOHA boekenbeurs waarvan zij vinden dat die antisemitische zouden zijn.

Het in Qatar gevestigde Al Jazeera zond eerder een undercover serie uit over de zionistische lobby in Groot-Brittannië wat tot grote ophef leidde en een inzicht gaf in de haast criminele lobbypraktijken van pro-Israël groepen. Media in Nederland hadden nauwelijks aandacht voor de onthullingen in het programma.

De inhoud van de undercoverserie over de zionistische lobby in Amerika is onthullend en laat zien hoe de pro-Israëlische lobby te werk gaat om haar doelstellingen te bereiken. De Foundation for Defense of Democracies wordt in de serie ontmaskert als een denktank die fungeert als agent van de Israëlische regering. Volgens voormalige Israëlische militaire inlichtingenofficieren zou de Israëlische lobby werken aan het verzamelen van data, informatie-analyse, financiële inlichtingen en het opzetten van activistengroeperingen.

In de undercoverserie wordt ook onthuld hoe lobbygroepen samenwerken met Israël om Amerikaanse burgers te bespioneren met behulp van geavanceerde dataverzamelingstechnieken en pogingen om Amerikanen die te kritisch zijn op Israël te belasteren en intimideren.

Foundation for Defense of Democracies heeft naast Israël ook nauwe banden met de Verenigde Arabische Emiraten en ontvangt geld van de miljardair Sheldon Adelson, die ook geld doneerde aan de politieke beweging van de huidige Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley, evenals aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. De ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten in de VS heeft in 2017 nog de Foundation for Defense of Democracies in een e-mail gevraagd om te lobbyen voor het verplaatsen van een Amerikaanse militaire basis van Qatar naar de VAE.

The Lobby in Groot-Brittannië onthulde onder andere hoe een official van de Israëlische ambassade in GB is betrapt op camera terwijl hij met een ambtenaar bespreekt om pro-Palestijnse parlementsleden (MP) neer te halen, waaronder de vice-minister van Buitenlandse Zaken Sir Alan Duncan. Hoewel invloedrijke Amerikaanse senatoren eraan werken om de uitzending over de zionistische lobby in Amerika te laten verbieden is onduidelijk of dat effect zal sorteren. Al Jazeera werd in oktober 2017 nog vrijgesproken van klachten dat de serie regelgeving zou hebben overtreden of dat het antisemitisch zou zijn, een klassieke poging om Israël-critici de mond te snoeren.

Steun onafhankelijke media

Official Israëlische ambassade betrapt op plotten tegen parlementsleden