Home Nieuws Zetel extreemrechtse partij PVV toch naar DENK in Rotterdam

Zetel extreemrechtse partij PVV toch naar DENK in Rotterdam

De Rotterdamse fractie van de extreemrechtse partij PVV krijgt niet twee, maar één zetel in de gemeenteraad van de havenstad. De extreemrechtse groepering verliest zijn restzetel na de definitieve uitslag aan DENK, die met vier zetels in de raad komt.

Op basis van de voorlopige uitslag, waarbij 90% van de stemmen geteld waren, zou de PVV kunnen rekenen op twee zetels, maar na 100% van de stemmen geteld, komt de restzetel toch toe aan DENK, de partij die strijdt tegen discriminatie en voor acceptatie.

Grootste verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen zijn de PvdA en D66. Volgens politiek commentatoren is het de prijs voor regeringsdeelname. De PvdA wordt bovendien verweten onder Asscher een steeds rechtsere koers te varen. De partij leek zich met de rechts-populistische koers onder Asscher te willen hebben profileren als het redelijke alternatief voor de extreemrechtse partijen zoals de PVV en FvD, maar verloor daarbij de trouwe sociaal-democratische achterban.

De door islam geïnspireerde partij NIDA komt met twee zetels in de Rotterdamse raad. NIDA haalde ook in Den Haag een zetel binnen met Cemil Yilmaz als lijstaanvoerder.

DENK deed voor het eerst mee in 14 gemeenten waarin het in totaal 56.212 stemmen ophaalde.