Home Nieuws Ze schoten willekeurig Turken dood, levenslang geëist tegen neonazi Zschäpe voor aandeel...

Ze schoten willekeurig Turken dood, levenslang geëist tegen neonazi Zschäpe voor aandeel in NSU-moorden

Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de neonazi Beate Zschäpe voor de vermeende betrokkenheid bij tien moorden door de neonazistische terreurbeweging NSU, ook wel de kebab-moorden genoemd. De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, die het extreemrechtse PVV-kopstuk Geert Wilders maar liefst dertig keer in zijn manifest noemt, schreef in een brief aan Zschäpe in 2012 dat hij bewondering had voor haar daden.

Advertentie

Jarenlang werd ten onrechte gedacht dat de Kebab-moorden, zoals ze werden genoemd, onderlinge afrekeningen waren in minderheidsgroepen. De NSU, waar Zschäpe deel van uitmaakte, heeft tussen 2000 en 2007 tien willekeurige mensen vermoord, waaronder acht Turken, een Griek en een Duitse politieagente.

Neonazistisch NSU was naast de kebab-moorden of döner-moorden ook verantwoordelijk voor twee bomaanslagen in Keulen waar tientallen gewonden bij vielen, en een aantal roofovervallen.

Uit de aanklacht blijkt dat de groep fanatieke nazi-ideeën verspreidden en willekeurig mensen met een migrantenachtergrond terroriseerden en vermoorden.

Slachtoffers van de NSU-moorden van boven links naar rechts: Abdurrahim Ozudogru (Nürnberg), Mehmet Kubasik (Dortmund), Enver Simsek (Nürnberg), Mehmet Turgut, Süleyman Taskopru (Hamburg). Onder: Theodorus Boulgaridis (München), Halit Yozgat (Kassel), Ismail Yasar (Nürnberg), Habil Kilic (München) en Politieagente Michele Kiesewetter (Heillbron).

Beate Zschäpe is de enige neonazi uit de extreemrechtse terreurbeweging NSU, die nog in leven is. Twee anderen pleegden zelfmoord toen ze in 2011 werden ontmaskerd. Zschäpe ontkent zelf dat ze verantwoordelijk was voor de moorden en zegt dat ze een meeloper was. Het proces waarbij 600 getuigen zijn gehoord, duurde in totaal vier jaar. Zschäpe staat met vier andere neonazi’s terecht. De uitspraak wordt over enkele maanden verwacht.