Home Nieuws Woordenoorlog Turkije en EU over arrestaties journalisten

Woordenoorlog Turkije en EU over arrestaties journalisten

“Ankara kan de zware kritiek van de Europese Unie over de massa-arrestaties van mediapersoneel niet aanvaarden.” Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu gezegd. Çavuşoğlu verwijt de EU niet oprecht te zijn in haar benadering van Turkije bij haar strijd tegen wat hij noemt de “parallelle staat”.
“De EU heeft het juridische proces, na het zien dat sommige journalisten in hechtenis zijn genomen, fel bekritiseerd en er waren een aantal bedreigingen gericht tegen ons over het stoppen van het onderhandelingsproces over toetreding tot de EU. Deze benadering van de EU is niet oprecht. Het is in strijd met het openhartige proces dat we onlangs hebben opgestart [tussen Turkije en de EU],” aldus Çavuşoğlu op 16 december tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Noorse collega, Borge Brende, meldt Hurriyet Daily op haar website.

Advertentie

“Iedereen kan zijn ontzetting uiten over de arrestatie van journalisten en een transparante rechtsgang zien. Maar we kunnen dergelijke zware kritiek op Turkije en de Turkse regering aan het begin van het juridisch proces niet aanvaarden,” voegde hij eraan toe.
Çavuşoğlu zei dat volgens de hoofdaanklager, de gearresteerde mediabazen, niet worden onderzocht voor hun journalistieke activiteiten, maar voor de verdenking deel uit te maken van een misdaad syndicaat.

Hij hekelde ook de brief geschreven door een vertegenwoordiger van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waarin werd aangedrongen op de vrijlating van de gedetineerde journalisten.
“Je hebt het over de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, maar tegelijkertijd gelast je de uitvoerende macht de gevangenen vrij te laten,” zei hij.

“De politie arresteerde meer dan twee dozijn mensen op 14 december, met inbegrip van de hoofdredacteur van de Daily Zaman en andere figuren uit de media, met blikseminvallen op aanhangers van de in de VS gevestigde geestelijke Fethullah Gülen, die in de afgelopen jaren geëvolueerd is van president Recep Tayyip Erdoğan’s bondgenoot tot zijn aartsvijand.
EU-chef voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini en EU-Commissaris van Uitbreiding Johannes Hahn hebben de invallen veroordeeld als “onverenigbaar met de vrijheid van de media.” Echter, op 15 december, had Erdoğan de EU al onomwonden medegedeeld dat ze “zich met hun eigen zaken moeten bemoeien”. De opmerkingen kunnen volgens de EU risicodragend zijn voor goede relaties met Brussel in de toekomst.

Mogherini, die een week geleden, tijdens een van de hoogste EU-bezoeken aan Turkije in jaren, een ontmoeting met Erdoğan had, zei dat ze “zeer verrast” was door zijn reactie zo snel na “constructieve” gesprekken te hebben gehad met de Turkse regering. Mogherini voegde eraan toe dat het “in Turkije’s belang is om consistent te zijn” na de toezeggingen voor een nieuwe start in de betrekkingen met de nieuwe uitvoerende macht in Brussel.

Ondertussen, informeerde EU Minister Volkan Bozkir de Commisaris Uitbreiding Hahn over de recente golf van aanhoudingen tijdens een telefoongesprek op 15 december, volgens een verklaring van de EU-Zaken Ministerie van Turkije.
Bozkir vertelde zijn collega dat de gearresteerden niet worden onderzocht vanwege het geschreven en gesproken woord, benadrukkend dat de vrijheid van pers in Turkije niet mag worden geschaad, aldus de verklaring.