Duizenden Israëli’s die het niet zo op hebben met Turkije willen dat Turkse koffie, een lange tijd de nationale favoriet in Israël, wordt hernoemd tot zwarte koffie. Of misschien zelfs “Israëlische koffie”. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.
Channel 2 bericht over een Israëlische vrouw die onlangs de volgende Facebook-status schreef: “Ik roep Elite [Israëls toonaangevende koffieproducent] op om de naam van haar koffie in zwarte koffie te veranderen. Ik heb echt geen zin in iets Turks dezer dagen. Turkije heeft Hamas gesteund in de recente oorlog met Israël in Gaza en de leider van de islamitisch-georiënteerde regering, premier Recep Tayyip Erdogan, aarzelt niet om zijn antagonisme te venten op de Joodse staat”.
“De tijd is gekomen om de naam van de koffie te wijzigen in zwarte / Israëlische / lekkere / heerlijke of een andere vorm van koffie,” schreef een andere Facebook-poster. “Gewoon niet Turks! Dit beledigt de gevoelens van de natie, die verantwoordelijkheid moet nemen door het product te boycotten!”
In Israël wordt Turkse koffie in de volksmond aangeduid als botz, Hebreeuws voor modder, vanwege de dikke laag die achterblijft op de bodem van de koffiemok na het nuttigen ervan. Er waren geen meldingen van suggesties dat Elite de naam van haar koffie zou moeten veranderen in “modder”.
Strauss Group Ltd, het voedselconglomeraat dat Elite bezit, hoorde over de vele beledigde Israëlische Turkse koffie drinkers, en haastte zich om hen te verzekeren dat er niets Turks is aan de koffie, behalve de naam.
“Het is belangrijk op te merken dat de koffie wordt geproduceerd in Israël in de stad Lod,” meld Strauss. “De naam ‘Turkse koffie’ komt van de methode die wordt gebruikt om de koffiebonen te malen en niet van de bron van de bonen, die afkomstig zijn uit landen zoals Ethiopië, Colombia en Vietnam.”
Strauss voegde eraan toe dat de schrijver van de Facebookstatus die viraal ging, “geïnteresseerd zal zijn in het gegeven dat Turken geen koffie drinken die gemalen zijn in de Turkse stijl, een methode die de Turkse Ottomanen ontwikkelden in gebieden die ze binnen hun grenzen van het rijk hadden, zoals Israël en de Balkan landen”.