Home Nieuws Witte verdachte terreuraanslag moskee Quebec volgde Israeli Defense Forces, Trump en Le...

Witte verdachte terreuraanslag moskee Quebec volgde Israeli Defense Forces, Trump en Le Pen

De hoofdverdachte van de terreuraanslag op de moskee in Quebec Canada, waarbij zes mensen werden vermoord tijdens het gebed, was een fan van de pas gekozen Amerikaanse president Donald Trump, de Franse extreemrechtse politicus Marine Le Pen en het Israëlisch leger.

Advertentie

Alexandre Bissonnette, 27 jaar oud, werd op slechts enkele kilometers van de moskee gearresteerd door de Canadese politie, nadat hij zelf de politie belde, meldt de Canadese krant Le Soleil.

Aanvankelijk zei de politie dat er twee verdachten waren, waaronder de Marokkaanse dertiger Mohamed Khadir. Hij werd aangehouden vlakbij de moskee enkele minuten na de aanslag op de volle gebedsruimte. De politie in Quebec gaf aan dat Khadir een getuige was en geen verdachte. Volgens media in Quebec was Bissonnette de verdachte schutter.

Media melden dat onder de omgekomenen twee Algerijnen, één Marokkaan, één Tunesiër en twee burgers afkomstig uit andere Afrikaanse landen zijn.

Bissonnette was een student aan de Laval Unversiteit en was geen bekende van de politie. De Canadese Premier Justin Trudeau noemde de gebeurtenis een “Terroristische aanslag op moslims in een centrum van gebed en toevlucht“. De Amerikaanse president Trump belde maandag met Trudeau om zijn condoleances over te brengen en bood zijn hulp aan indien dat nodig was.

Quebec media en Electronic Intifada die de Facebookpagina van Bissonnette, die inmiddels offline is gehaald, hebben doorgenomen, merkten op dat hij een aantal politieke figuren en entiteiten had geliked en volgde zoals Donald Trump, Marine Le Pen en de “Israel Defense Forces“. Ook likete en volgde hij de fanatieke islamofobe atheïst Richard Dawkins en de Nationalistische Partij van Quebec die in 2014 een campagne voerde waarbij het haat tegen moslims aanwakkerde. De partij heeft de terreuraanslag reeds veroordeeld.

François Deschamps, lid van het Comite dat Vluchtelingen in Canada verwelkomt, herkende Bissonnette van de Facebookpagina van de organisatie waar hij zich als een troll gedroeg en regelmatig vrouwen aanviel en ze feminazi’s noemde, zo vertelt hij tegen de Franstalige krant Le Soleil.

Extreemrechtse nieuwswebsites legden de aandacht aanvankelijk bij de Marokkaanse Canadees Khadir om aan te tonen dat de aanslag niets met islamofobie te maken zou hebben, maar hebben hun verhaal later pas aangepast. Op sociale media heerst nog steeds het wijdverbreide valse idee dat een moslim verantwoordelijk was voor de terreuraanslag op een moskee. Het razendsnel verspreiden van een vals narratief waarmee aanslagen op moslims worden gebagatelliseerd is ook in het Nederlandse medialandschap een terugkerend patroon. Vaak worden correcties pas achteraf en minimaal doorgevoerd en minder hard gedeeld dan de leugen die eraan vooraf ging.

Source: Electronicintifada.net