Home Nieuws Wilt u dood? De overheid helpt u graag: van zelfmoord naar zelfdoding...

Wilt u dood? De overheid helpt u graag: van zelfmoord naar zelfdoding volgens Edith Schippers

De minister van volksgezondheid, Edith Schippers, de overtuigde superieur, komt met een zinderend plan om de toenemende zelfmoordaantallen in ons land in te dammen.

Eerder dit jaar schreef ik dat het hoogste aantal zelfmoorden in Nederland is bereikt. Edith Schippers, de hoofdverantwoordelijke voor de volksgezondheid, trok na de horror-publicatie van het CBS – die tot in de details beschrijft hoe mensen een einde brengen aan hun leven – de aandacht van de media. Mevrouw Schippers zei dat het fenomeen zelfmoord een wereldwijd probleem is waar menig land mee kampt. Zelfmoorden zijn geen Nederlands probleem, aldus de minister.

Advertentie

Burgers, met name de burgers die op leeftijd zijn (lees: met pensioen zijn), mogen als het aan Schippers ligt, voortijdig de kist in. Mensen die het nut van in leven zijn niet zien, zichzelf niet (meer) nuttig kunnen maken of zichzelf gewoon nutteloos voelen, kunnen er voor kiezen om op te houden te bestaan. De overheid zal je daarbij graag om zeep helpen. Mensen die hun leven voltooid hebben, kunnen volgens dit ontwerp op een legale wijze de dood vinden. Het huidige legale levensbeëindigingsritueel, de bekende euthanasie, is bedoeld voor mensen zichzelf willen verlossen van ondraaglijke lichamelijke pijn. Men hoopt dat de voltooid-leven-regeling ook de levensbeëindigers tegemoet zal komen die het leven gewoon zat zijn. Een team van professionele ‘sterfconsulenten’ zullen de cliënten helpen om dood te gaan.

Hiermee zullen de zelfmoordaantallen, die ieder jaar met 6% stijgen, teruggedrongen worden. Een ander “positief” neveneffect van de zelfdoding voor de overheid is dat er enkele kostenposten, te denken aan de zorg en het pensioen, in één hap verdwijnen. De bruikbare organen van de levensbeëindiger kunnen, mits ze in tact zijn, een nieuw leven vinden in een ander lichaam.

Contouren van het wetsontwerp die de zelfdoding mogelijk maakt, zijn nog niet helemaal helder. De Tweede Kamer zal zich buigen over het wetsvoorstel van minister Schippers.