Home Nieuws Wikileaks-oprichter Julian Assange gearresteerd in Londen, jaren na het onthullen van Amerikaanse...

Wikileaks-oprichter Julian Assange gearresteerd in Londen, jaren na het onthullen van Amerikaanse oorlogsmisdaden

Wikileaks-voorman Julian Assange is vandaag gearresteerd in Londen en door de Britse politie uit de ambassade van Ecuador gehaald, waar hij sinds 2012 zat ondergedoken. Ecuador verleende Assange al die tijd asiel, maar dat werd vandaag ingetrokken.

De klokkenluiderswebsite Wikileaks dateert van 2006, maar het was pas nadat de website Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak naar buiten bracht, dat de oprichter, Julian Assange, werd opgejaagd door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. In 2010 publiceerde Wikileaks de video Collateral Murder waarin te zien is hoe de Amerikanen met een helikopteraanval in Bagdad in 2007 12 Iraakse burgers en twee Reuters-journalisten vermoorden. Voormalig Soldaat Chelsea Manning werd uiteindelijk veroordeeld voor het lekken van de video en kreeg een gevangenisstraf opgelegd van zestig jaar. In 2017 kwam ze vrij door een strafvermindering onder Obama.

Volgens de Ecuadoriaanse president Morena heeft Assange de voorwaarden van zijn verblijf geschonden en zou daarom zijn asiel zijn ingetrokken. Moreno zegt wel dat hij heeft afgedwongen dat Assange niet wordt uitgeleverd aan een land waar hem martelingen of de doodstraf staan te wachten.

De video Collateral Murder:

Journalist Glenn Greenwald legt uit dat het vervolgen van Assange een groot gevaar vormt voor de persvrijheid. Hoewel het Trump-regime erop gebrand is om Assange te vervolgen, complimenteerde Trump zelf de klokkenluiderswebsite tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016, omdat het hem van materiaal voorzag tegen zijn politieke opponent Hillary Clinton. Na zijn verkiezing sloeg die houding uiteindelijk om. Wikileaks bracht onder andere naar buiten dat het Hillary Clinton-team de oorlog in Syrië pushte voor de belangen van Israël in de regio.

Wikileaks-oprichter Assange: “Prijs voor fakenews zou naar NBC moeten gaan voor nepnieuws tijdens coup Turkije”