Home Nieuws Wikileaks-oprichter Assange: “Prijs voor fakenews zou naar NBC moeten gaan voor nepnieuws...

Wikileaks-oprichter Assange: “Prijs voor fakenews zou naar NBC moeten gaan voor nepnieuws tijdens coup Turkije”

Wikileaks-oprichter Julian Assange zegt donderdag dat in de door Donald Trump zelfverklaarde Fake News Awards de verzonnen vlucht van president Erdogan tijdens de verijdelde couppoging niet voorkomt. Volgens Assange verdient het bericht van de NBC een topprijs in de Fake News prijzen.

Advertentie

De meest serieuze vorm van recente nepnieuws staat niet op Trump’s #FakeNewsAwards lijst. NBC assisteerde de staatsgreep-poging in Turkije, waarbij honderden doden vielen, aanzienlijk“, schreef Assange vanaf zijn officiële Twitteraccount.

FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie) en de voortvluchtige prediker Fetullah Gülen, die in bescherming wordt genomen door de Verenigde Staten en de CIA, hebben de coup op 15 juli 2016 georkestreerd. Hierover bestaat in de Turkse samenleving weinig twijfel. Bij de verijdelde couppoging vielen 250 doden en 2.200 gewonden.

Woensdag ‘reikte’ Trump de FakeNewsAwards uit aan de New York Times, ABC en CNN, maar volgens Assange hoort daar ook het nepnieuws van de NBC bij die een “Senior U.S. Military Source” citeerde en het nieuws bracht dat Erdogan Turkije was ontvlucht. NBC verslaggever Kyle Griffin was verantwoordelijk voor de gefabriceerde Tweet waarin Erdogan het land verlaten zou hebben en asiel aangevraagd zou hebben in Duitsland.

De Turkse ambassade eiste excuses van de nieuwszender voor het nepnieuws. Terwijl miljoenen bewoners in Turkije gehoor gaven aan een oproep van de Turkse president om zich te verweren tegen de couppoging, citeerden grote mediabedrijven zoals de Washington Post de Tweet van Griffin en brachten het nepnieuws als zijnde waar.

MSNBCS PSYCHOLOGISCHE OORLOGVOERING
Kyle Griffin was hiermee één van de leidende figuren bij het verspreiden van deze desinformatie. Achteraf bleek hier niets van waar. Griffin verwijderde zijn Tweet en werd nadien onder een constante stroom van Tweets bedolven met het verzoek om zijn bron, de Senior US Military Official, openbaar te maken.

Volgens inlichtingenanalist Sibel Edmonds was dit een klassiek geval van psychologische oorlogvoering en wordt Facebook en Twitter vooral gebruikt door inlichtingendiensten om een coup succesvol te helpen zijn door desinformatie te verspreiden.

Turken beschuldigen aan NAVO en de CIA gelieerde krachten ervan de putschisten te hebben geholpen in de nacht van de staatsgreep. Zo was er naast het geval van de psychologische oorlogvoering door Kyle Griffin ook sprake van het openbaar maken van de vluchtgegevens van de Turkse president door Stratfor, dat bekendstaat als de “Schaduw CIA” om Putschisten te helpen bij het opsporen van het presidentieel toestel.