Home Nieuws Wikileaks heeft miljoenen Turkse vrouwen in gevaar gebracht

Wikileaks heeft miljoenen Turkse vrouwen in gevaar gebracht

De klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft met de vrijgegeven AK-Partij e-mails bestaande uit 300.000 e-mails en databases de levens van miljoenen Turkse vrouwen in gevaar gebracht. Dat schrijft professor Zeynep Tüfekçi.

Wikileaks gaf de verkregen AK-Partij e-mails daags na de mislukte couppoging in Turkije vrij onder de naam “Erdogan emails”. Als reactie daarop besloot de internetautoriteit van Turkije de website te blokkeren in Turkije. Professor Tüfekçi gelooft dat Wikileaks met het vrijgegeven van de e-mails de levens van miljoenen Turkse vrouwen in gevaar heeft gebracht en noemt het onverantwoord.

Advertentie

Volgens Tüfekçi gaat het in de westerse media momenteel alleen maar over het blokkeren van Wikileaks in Turkije en zijn er vooralsnog geen nieuwswaardige of schokkende ontdekkingen gedaan in de e-mails. Ook journalisten en anti-censuur activisten in Turkije hebben geen ontdekkingen gedaan die nieuwswaardig zijn.

Wikileaks heeft ook linkjes op haar sociale media kanaal gepost waar ze miljoenen volgers hebben naar een set van gigantische databases waar gevoelige en privé-gegevens van miljoenen burgers op staan, inclusief een speciale database van vrijwel alle volwassen vrouwen in Turkije. Het gaat om vrouwelijke stemmers uit 79 van de 81 provincies in Turkije, inclusief thuisadressen en andere privé-informatie, zoals telefoonnummers. Van vrouwen in de database die lid zijn van de AK-Partij is ook het Turkse ID-nummer openbaar.

“We hebben het over miljoenen vrouwen wiens privé, persoonlijke informatie openbaar is gemaakt aan de wereld, met nauwelijks verontwaardiging in de wereld. Hun adressen zijn openbaar gemaakt voor iedere stalker, ex-partner, afkeurende familielid of een willekeurige gestoorde persoon die het wil gebruiken. En laten we niet vergeten dat ieder jaar honderden vrouwen worden vermoord in Turkije, in de meeste gevallen door de echtgenoot of ex-partner of vriend en dat duizenden vrouwen hun huizen verlaten en schuilen voor hun veiligheid,” schrijft professor Tüfekçi.

Daags na de militaire coup die werd afgewend door het overgrote deel van het leger, de politiemacht en het volk, heeft Wikileaks niet alleen databases met de vertrouwelijke informatie van vrouwen op het wereldwijde web gedumpt, maar ook lijsten van AK-Partij stemmers, verkiezingswaarnemers namens de AK-Partij en de meest actieve leden van de AK-Partij.

“Ik ben een lange tijd kritisch geweest over de censuurpraktijken van de AK-Partij in Turkije en zal me ook uit blijven spreken. Maar er is hier geen enkele goede reden voor om zoveel mannen en vrouwen in gevaar te brengen van identiteitsdiefstal, stalking en erger – in het bijzonder nadat het land op zijn kop stond na de bloedige couppoging die deze partij tot doelwit had. Ik kan ook niet begrijpen hoe men de leak, met zoveel privé- en gevoelige informatie, kritiekloos tegemoet is getreden tijdens zo’n gevaarlijke week”, aldus Tüfekçi.

“De gelekte e-mails gepubliceerd door Wikileaks werden gepresenteerd in een doorzoekbare database geïllustreerd met een karikatuur van Erdogan die op een vliegende tapijt zit met de titel “FROM: AKP” en die de pilaren van de democratie omver vliegt. Ik kan me niet druk maken om de Oriëntalistische beeltenissen – het is gewoon dom. Het meest voorname probleem is de misleiding – want de e-mails komen niet van de AK-Partij. De meeste e-mails zijn gericht aan de AK-Partij van wat lijkt op een Google groep. Er zijn hier en daar enkele e-mails van de domeinen gov.tr en akp.org.tr, maar dit zijn niet de e-mails van de inner-circle tot zover bekend.

Deze e-mails zijn vooral: ketting e-mails, spam, recepten, feestdagen e-mails, open sollicitaties en andere serieuzere aangelegenheden zoals putdeksels die toegedekt en gaten in wegdekken die gerepareerd dienen te worden. Sommige van deze e-mails zijn gewoon doorgestuurd naar een groep, zoals e-mails vaak worden doorgestuurd. Ze zijn onbewerkt en bevatten vaak persoonlijke informatie.

Het merendeel van de massamedia in Turkije hebben deze leak vooral genegeerd, deels omdat de couppoging het meeste van hun tijd heeft opgeslokt en deels omdat de Turkse pers niet bekend staat om haar onderzoekende neigingen. De links naar deze documenten doen wel de ronde op sociale media en worden flink gedeeld en ik vrees dat de schade al is toegebracht. Wikileaks zou alle links naar persoonlijke informatie zo snel mogelijk offline moeten halen,” schrijft Tüfekçi in de Huffington Post.

Westerse journalisten hebben nauwelijks aandacht gehad voor de inhoud van deze bestanden. En toch, heeft het ze er niet van weerhouden om erover te schrijven. Zo schreef de Christian Science Monitor dat er 1.400 e-mails waren die werden gelinkt aan de voortvluchtige sekteleider Fethullah Gülen. Een scherpere blik in de database leert ons dat het merendeel van de e-mails die gelinkt worden aan Gülen, verwijzen naar het Turkse woord ‘gülen’ of ‘lachende’: ‘Het lachtende gezicht van Çeşme (badplaats)’ (Çeşme’nin gülen yüzü).

“Vorige week heeft Turkije een bloedige coup meegemaakt die een halt werd toegeroepen door burgers (inclusief vrouwen) die ongewapend tegenover tanks en sluipschutters stonden en werden neergeschoten en gedood. Te midden van dit alles heeft een anonieme groep, miljoenen vrouwen en leden van een politieke partij gedoxed die het doelwit waren van die coup. En niet één nieuwsbericht heeft het over deze feiten of dat de e-mails niets bevatten dat van publieke nut kon zijn.

Ik hoop dat mensen dit verhaal onthouden wanneer zij een verhaal maken over een land, zonder met iemand te communiceren die de taal spreekt; wanneer zij, zonder daar verantwoordelijkheid voor dragen, het vrijgeven van een massieve hoeveelheid ongefilterde leaks ondersteunen zonder daarbij samen te werken met verantwoordelijke partijen zoals journalisten en ethische activisten; en wanneer zij zich afvragen waarom zoveel mensen van over de hele wereld wantrouwend staan tegenover “Internet vrijheid”, wanneer het betekent dat je willekeurig een slachtoffer kunt worden en blootgesteld wordt aan gevoelloze schendingen van je privacy. Discretie is geen censuur.”

Zeynep Tüfekçi is Associate professor, School of Information and Library Science, University of North Carolina; Faculty associate, Berkman Center for Internet and Society, Harvard University and blocked by Wikileaks on Twitter.

Delen van dit stuk zijn eerder verschenen op de Huffington Post.