Home Nieuws Wijziging Atatürk en Darwin in nieuw onderwijscurriculum Turkije

Wijziging Atatürk en Darwin in nieuw onderwijscurriculum Turkije

In het nieuwe curriculum dat het Turkse ministerie van onderwijs voor het nieuwe schooljaar voor ogen heeft, zal minder aandacht zijn voor de stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, en zal de evolutietheorie van Charles Darwin uit het biologie-lespakket van het laatste jaar van de middelbare school vervangen worden door het hoofdstuk “Levenden en Milieu“, volgens Habertürk.

Advertentie

Het voorstel voor het nieuwe educatie-curriculum over Mustafa Kemal Atatürk en Atatürkisme, Atatürkçülük, behelst een aantal wijzigingen met betrekking tot wat er inhoudelijk gedoceerd zal worden en waarvoor het Turkse ministerie van Onderwijs een openbare discussie heeft aangekondigd. Volgens Cumhuriyet wordt het vak Atatürkçülük of Kemalisme vervangen door “Geschiedenis van de Revolutie en Kemalisme“. Waar nu nog uitgebreid aandacht is voor de stichter van de Turkse Republiek, moet dat volgens het ontwerpvoorstel in de toekomst een afgezwakte gesimplificeerde versie worden waarin slechts beperkt aandacht is voor Mustafa Kemal Atatürk en zijn nalatenschap.

Politici reageren

AK-Partij Istanbul parlementslid en lid van de onderwijscommissie van de TBMM (Turks Parlement) Ekrem Erdem zegt: “Op het vervangen van de evolutietheorie en de wijzigingen met betrekking tot Atatürk zal kritiek zijn. We gaan hier naar luisteren en staan open voor kritiek. Na deze kritiek zullen we ons uiteindelijke ontwerp voorleggen. Het vorige curriculum was gemaakt met de “Ik heb het gedaan en het is gelukt“-mentaliteit. Dit keer hebben we het voorgelegd aan de publieke opinie.”

CHP Antalya parlementslid Mustafa Akaydin, tevens lid van de TBMM onderwijscommissie, zegt: “We weten allemaal dat het Ministerie van Onderwijs tot missie heeft om moderniteit in Turkije, in het bijzonder de revolutie van Mustafa Kemal, te doen vergeten in de geesten van onze jongeren. Het curriculum op scholen is een belangrijk wapen. Langzaamaan stevenen we sinds 14 jaar af op vandaag de dag waarin onze jongeren zo ver zijn dat ze Mustafa Kemal Atatürk ontkennen. Vanwege deze buitengewone prestatie veroordeel ik onze minister van onderwijs Ismet Yilmaz. Geen enkel weldenkend mens zou de stichter van zijn republiek, de belichaming van zijn onafhankelijkheid en de persoon achter de revolutie op zo’n manier verraden.”

CHP Eskisehir parlementslid Gaye Usluer, ook lid van TBMM onderwijscommissie, zegt: “Dit is een ontwerp dat onacceptabel is. Het ministerie van onderwijs wordt van de FETÖ’isten ontdaan, maar we zien dit keer dat andere stromingen invloed krijgen. Geheel in lijn met de Grondwet die ze maken, proberen ze de fundamentele waarden van de oprichting van de Turkse republiek te bagatelliseren. Ze proberen Darwin en de verlichting te marginaliseren. Ze keren terug naar de middeleeuwen“.

Yusuf Halacoglu en Zuhal Topcu die namens de MHP deel uitmaken van de onderwijscommissie van de TBMM hebben nog niet publiekelijk gereageerd op de kwestie.

EVOLUTIE


Een ander wijzigingsvoorstel gaat over de evolutietheorie. In het nieuwe voorgestelde onderwijscurriculum zal het hoofdstuk “Het begin van het Leven en Evolutie” verdwijnen. Het hoofdstuk “Begin van het Leven en Evolutie” dat wordt uitgelegd als “De theorie die de evolutie van soorten, het ontstaan van nieuwe soorten, de factoren die invloed hebben op evolutie en de mechanismen die daarbij horen” zal vervangen worden door het hoofdstuk “Levenden en milieu” dat wordt uitgelegd als “De impact van omgevingsfactoren op genetische veranderingen“.

Minister Yilmaz van Onderwijs reageert op vragen over waarom de Big Bang Theorie en de Evolutie-theorie gaat verdwijnen en zegt: “Bestudeer het ontwerpvoorstel, iedereen mag dan zijn mening geven. Daarna zullen we een tekst presenteren. De wegen die niet langs de wetenschap leiden, voeren naar het duister. Wat de wetenschap zegt, volgen wij“. Over de Big Bang theorie zegt Yilmaz: “Dat staat gewoon in de natuurkunde boeken“.

Dit artikel wordt bijgewerkt.