Home Economie Wie een huis of bedrijf koopt in Turkije hoeft daar voortaan geen...

Wie een huis of bedrijf koopt in Turkije hoeft daar voortaan geen BTW over te betalen

Foto: Yolanthe Sneijder-Cabau in de reclame voor Mina Towers Istanbul. Het bedrijf bouwt in totaal zes woontorens in Istanbul. De woontorens bestaan uit appartementen, binnen- en buitenzwembaden, een fitnessruimte, een sauna, wandelpaden, speeltuinen, een welnesscentrum en chique winkels.

Turkije verwacht een economische impuls door een nieuwe maatregel waarmee Turken die in het buitenland leven en buitenlanders voortaan belastingvrij onroerend goed kunnen aanschaffen in Turkije. Ook bedrijven kunnen profiteren van de nieuwe regeling.

Advertentie

De BTW-korting die geldt voor mensen die buiten Turkije leven, is vorige maand in werking getreden en vrijdag gepubliceerd in de Turkse Staatscourant.

Turken die in het buitenland leven en natuurlijke personen of bedrijven die hun hoofdkantoor in het buitenland hebben en die onroerend goed of bedrijven kopen in Turkije, kunnen dat voortaan belastingvrij doen. Kopers moeten wel minstens de helft van de verkoopwaarde in valuta voor de verkoop naar Turkije brengen. Het restant moet binnen een jaar na de koop als valuta naar Turkije worden gebracht.

Voorwaarde is wel dat het onroerend goed of het bedrijf niet binnen een jaar verkocht mag worden. Bouwondernemers moeten wel aanvullende documenten kunnen aanleveren om gebruik te kunnen maken van het belastingvoordeel.

De Turkse overheid is bezig met een campagne om meer valuta aan te trekken naar de Turkse economie. Zo kwam het begin dit jaar met een regeling waarbij mensen die ten minste 2 miljoen dollar investeren in de Turkse economie of onroerend goed ter waarde van 1 miljoen dollar aanschaffen, met de voorwaarde dat deze 3 jaar lang niet verkocht zal worden, kans maken om de Turkse nationaliteit te verkrijgen. Ook mensen die 100 werknemers in dienst nemen, 3 miljoen dollar aan deposito’s of staatsobligaties bezitten en deze bij Turkse banken hebben gestald kunnen kans maken op de Turkse nationaliteit.

Anadolu Ajansi / DutchTurks