Home Nieuws WHO waarschuwt: “Verwerkt vlees even gevaarlijk als roken”

WHO waarschuwt: “Verwerkt vlees even gevaarlijk als roken”

“Het eten van verwerkt vlees kan darmkanker veroorzaken bij de mens, terwijl rood vlees een waarschijnlijke oorzaak van de ziekte is”, zeggen experts van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) op maandag. De WHO baseert zich op meer dan 800 onderzoeken in de afgelopen 20 jaar naar het verband tussen het eten van verwerkt vlees en darmkanker.

Advertentie

Het in Frankrijk gevestigde Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), Onderdeel van de WHO, zet verwerkt vlees inclusief hotdogs en ham in de “groep 1 lijst”. Op de lijst staan al zaken als tabak, asbest en dieseldampen waarvoor voldoende bewijzen zijn om het te linken aan kanker.

“Voor een individu is het risico op het ontwikkelen van colorectale (darm) kanker als gevolg van consumptie van verwerkt vlees klein, maar dit risico neemt toe naarmate er meer vlees geconsumeerd wordt,” zegt Dr Kurt Straif, hoofd van het IARC Monografieën programma.

De experts concluderen dat het eten van 50 gram verwerkt vlees op dagelijkse basis het risico op darmkanker met 18% verhoogt.

Rood vlees, waaronder de IARC ook rund-, lams- en varkensvlees heeft geschaard, werd geclassificeerd als “waarschijnlijk” kankerverwekkend en is opgenomen op de groep 2A lijst, waar ook glyfosaat, het actieve ingrediënt in veel onkruidverdelgers, op staat.

De lagere classificatie voor rood vlees weerspiegelt “beperkt bewijs” dat het kanker veroorzaakt. De IARC heeft vooral verbindingen kunnen leggen met darmkanker, maar ook associaties met alvleesklierkanker en prostaatkanker gevonden, zegt Straif.

Voorbeelden van verwerkt vlees:

LEES de verklaring van het IARC HIERRR.