Home Nieuws Steun Amerika voor wetsvoorstel Armeense genocide

Steun Amerika voor wetsvoorstel Armeense genocide

Washington- Senatoren Kirk en Menendez dienen wetsvoorstel in.
341572_Menendez Kirk

Advertentie

Herhaling toneelstuk van voorgaande jaren
Ook dit jaar hebben een democratische en een republikeinse Senator een wetsvoorstel ingediend aan het Buitenlandse zaken comité van de Verenigde Staten van Amerika. In dit wetsvoorstel, dat traditiegetrouw ieder jaar wordt ingediend in aanloop naar 24 april, wordt aan het senaat voorgesteld om de vermeende gebeurtenissen in 1915 te erkennen als genocide
Het zou gaan om de democratische Senator van New Jersey en tevens voorzitter van de werkgroep, Robert Menendez en de republikeinse Senator van Illinois Mark Kirk.

Senator met geld van de AIPAC Israel lobby en Armeens Amerikaanse lobby
Mark Kirk, die veel steun geniet van de Armeense gemeenschap in Illinois en jaarlijks vooraan staat bij herdenkingsceremonies heeft onlangs uitgehaald naar Azerbeidzjaan, dat men moet stoppen met de haatcampagnes tegen de bevolking in Nagorno-Karabagh.
De Senator staat bekend om zijn eenzijdige blik op zaken en laat daarbij de moordpartijen op Azerbeidzjanen, door de Armenen in Nagorno-Karabagh hem geheel ontvallen. Dit wegkijken en de subjectieve blik op wereldzaken is Mark Kirk niet geheel vreemd. Tijdens de Gaza oorlog in 2009, waarbij 1400 burgers, waaronder 320 kinderen die de stranden op waren gevlucht, koelbloedig vermoord werden door Israëlische bombardementen , riep Mark Kirk dat het tijd werd om het vuilnis buiten Gaza te zetten. Zowel Mark Kirk als Senator Robert Menendez zijn uitgesproken pro-Israel en pro-Armeens.

Obama noemt het grote ramp
Volgens Kirk zou Amerika met deze erkenning moeten streven naar een genormaliseerde relatie tussen Armenië en Turkije, waarin vanuit de erkenning van de genocide, samen naar de toekomst wordt gekeken.
Dat de gebeurtenissen na de eerste wereldoorlog, waarbij in de chaos van 1915, in verschillende omstandigheden en door meerdere agressoren veel Ottomaanse Armenen zijn overleden, Genocide zou zijn, is onderwerp van gesprek in intellectuele kringen in Washington. Het wetsvoorstel stelt dan ook niets meer voor dan symboolpolitiek. Tot dusver is er geen bestuur in het Witte Huis geïnstalleerd die de relaties met Turkije op het spel zou durven zetten, voor iets waar in wetenschappelijke zin nog veel discussie over is. Ondanks grote druk van de Armeense lobby om een zittende president, de woorden ‘Genocide’ te laten gebruiken, is er geen president geweest die het op die manier heeft uitgedrukt. Ook de huidige president Barrack Hussein Obama, die eerder aangegeven zou hebben dat hij in de Genocide gelooft, zou niet spreken over een Genocide, maar van ‘Yeds meghern’ ( de grote ramp).

De Turkse regering heeft niet nog niet gereageerd op het indienen van dit wetsvoorstel.