Home Nieuws Wetenschap: Domme mensen eerder rechts, slimme mensen links

Wetenschap: Domme mensen eerder rechts, slimme mensen links

Wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen het cognitief vermogen en opvattingen toont aan dat mensen met hogere cognitieve vermogens veelal links en mensen met een lager cognitief vermogen veelal rechts zijn in hun (politieke) opvattingen.

Advertentie

Het onderzoek gedaan door wetenschappers van de Universiteit van Gent-België, de Universiteit van Kent-Verenigd Koninkrijk en de Brock Universiteit-Canada getiteld “The Association of Cognitive Ability with Right-wing Ideological Attitudes and Prejudice: A Meta-analytic Review” [PDF] toont aan dat er een verband is tussen het cognitief (on)vermogen van een mens en de ideologie en de vooroordelen van die persoon.

Mensen met een hoger cognitief vermogen zouden er volgens het onderzoek eerder linkse overtuigingen op nahouden, terwijl mensen met lager cognitief vermogen meer geneigd zijn om er rechtse ideeën op na te houden en bevooroordeelder zijn.

Eerder verscheen het onderzoek van de Brock University getiteld “Bright Minds, Dark attitudes” waarin men aantoont dat lagere I.Q. testscores in de kinderjaren de kans vergroot op meer vooringenomen overtuigingen en sociaal conservatieve politiek in de volwassen jaren, dan bij mensen die in hun kinderjaren hogere I.Q. testscores behalen.

Bron: Universiteit van Gent (PDF).