Home Nieuws Westerse terreur in Afghanistan: de executie van een vader met twee dochters

Westerse terreur in Afghanistan: de executie van een vader met twee dochters

Onlangs opgedoken beelden van een helmcamera bevestigen het beeld dat veel Afghanen schetsen van westerse oorlogsmisdaden in het land. Australische commando’s jagen een 25-jarige ongewapende man en vader van twee dochters op en executeren hem ter plekke.

Advertentie

Op de beelden is te zien hoe Australische commando’s in de omgeving van het dorpje Deh Jawz-e Hasanzai jagen op een ongewapende Afghaanse jongeman die niets anders bij zich heeft dan een gebedsketting. Eerst wordt de 25-jarige Dad Mohammed in bedwang gehouden door een speciaal daarvoor opgeleide hond en daarna wordt hij benaderd door de zwaarbewapende Australische SAS commando’s, die in agrarisch gebied opereren met luchtsteun van twee Black Hawk helikopters.

De man in beeld heeft geen wapens bij zich en gedraagt zich ook niet bedreigend voor de Australische commando’s die hem onder schot houden. Toch vraagt één van hen aan zijn collega “Do you want me te drop this cunt?”, “Zal ik deze kut neerhalen?”. Hij doet dit meerdere keren. En richt zich ook tot zijn pelotonscommandant. Die reageert onverstaanbaar. Daarna vuurt hij drie keer van dichtbij op de ongewapende jongeman en executeert hem ter plekke.

De beelden van de executie zijn onderdeel van een documentaire die Four Corners, een onderzoeksjournalistiek programma, maakte. De executie van de jongeman op de beelden werd destijds onderzocht door een onderzoeksteam van het Australisch leger, maar werd gerechtvaardigd bevonden, omdat het uit zelfverdediging zou zijn. De beelden bewijzen nu echter het tegendeel.

De vader van de vermoorde jongen, Abdul Malik, vertelt tegenover Four Corners dat zijn zoon Dad Mohammed getrouwd was en twee dochters had. Abdul Malik was niet thuis toen zijn zoon vermoord werd en kwam terug voor zijn begrafenis. Volgens Abdul Malik had zijn zoon wonden in zijn gezicht. Op verzoek van stammenleiders werd een onderzoek ingesteld naar de moord door de Australische Strijdkrachten, maar zij vonden de moord gerechtvaardigd, omdat het uit zelfverdediging zou zijn. De verklaringen die de soldaten aflegden tegenover de onderzoekers en de videobeelden van de moord, vertellen echter twee verschillende verhalen.