Home Nieuws “Westerse media verspreiden fakenieuws over kerstverbod Turkije”

“Westerse media verspreiden fakenieuws over kerstverbod Turkije”

Verschillende Europese media hebben het bericht verspreid over een vermeend verbod op de kerstviering op een Duitse school in Istanbul. Die bewering is onjuist volgens een verklaring van de Duitse school zelf.

Advertentie

De NOS schrijft daarover:


“De Turkse autoriteiten hebben een Duitse school in Istanbul verboden om aandacht te besteden aan Kerst. De schoolleiding heeft een e-mail gekregen waarin staat dat er niets over de tradities rond het christelijke feest mag worden onderwezen. Ook mogen er op de school geen kerstliedjes worden gezongen.

De leiding van de school stuurde de mail door naar het Duitse persbureau DPA. Het koor van de school mocht afgelopen dinsdag ook al niet meedoen aan het traditionele kerstconcert op het Duitse consulaat.”

Het hoofd van de mensenrechtencommissie van het Turks parlement en parlementslid Mustafa Yeneroglu zegt dat de aantijgingen ongefundeerd en onjuist zijn. Hij baseert zich op een verklaring van de Duitse school zelf die zich genoodzaakt voelde om een persverklaring naar buiten te brengen.

Volgens de school zijn de verhalen die de ronde doen over het “verbieden van een kerstviering” onjuist en wordt het fakenieuws gebruikt om een verkeerd beeld te schetsen over de situatie op de school.

Yeneroglu zegt daarover: “De school in Istanbul is geen Duitse school in het buitenland, maar een school die valt onder een Turkse scholenkoepel, waarvan de leraren worden betaald door Duitsland. Het Turkse ministerie van Onderwijs beslist over de pedagogische inhoud op de openbare school, die geen religieuze inslag heeft. Er bestaat geen verklaring van een officiële instantie in Turkije die de kerstviering heeft verboden”.

In de officiële persverklaring van de Duitse school in Istanbul wordt ook gesproken over een vermeend verbod van deelname van het schoolkoor aan de Kerstviering op het Duitse consulaat. De school spreekt van onjuiste informatie:


“De traditie van het kerstconcert waaraan al sinds 7-8 jaar leerlingen van de Duitse school, de Oostenrijkse school en de Istanbul school deelnemen is begonnen door de toenmalige schoolleider Michael Schopp, die zelf een religieuze achtergrond heeft. De huidige schoolleider is voorstander van het scheiden van religie van de openbare school en heeft aangegeven dat hij geen voorstander is van een Kerstconcert, dat volgens hem geen seculier onderwijskarakter uitdraagt. Desondanks heeft hij aangegeven dat de leerlingen die willen deelnemen met toestemming van hun ouders of voogd dit zelfs binnen de schooluren mogen. Het betreffende concert is echter door de betrokken leraren om onduidelijke redenen afgelast. Van een verbod of een beperking van de schoolleiding is geen sprake. Bovendien was het kerstconcert buiten schooltijden en in de avond gepland.”

De verklaring van de school spreekt ook van het decreet van de commandant die Istanbul in 1453 heeft veroverd, waarin de vrijheid van religie gegarandeerd werd voor christelijke minderheden en dat deze nog steeds haar schitterende plaats in de geschiedenis behoudt. Zowel Duitse en Turkse leraren, leerlingen en ander personeel hebben volledige rechten op het uitoefenen en beleven van hun geloof. Van een verbod is volgens de school geen sprake.

STELLING: De NOS brengt objectief en betrouwbaar nieuws.

View Results

Laden ... Laden ...