Home Nieuws Westers terrorisme in Afghanistan tijdens kruistocht

Westers terrorisme in Afghanistan tijdens kruistocht

Uit de schokkende bevindingen in het onlangs verschenen Brereton onderzoeksrapport (PDF) blijkt dat Speciale Eenheden van het Australisch leger in Afghanistan buitengewoon barbaarse moorden hebben gepleegd. Volgens onderzoeksrechter Brereton zijn de moorden te classificeren als oorlogsmisdaden.

Volgens het rapport zijn 39 Afghanen niet tijdens een strijd gestorven, maar ging het om bijvoorbeeld verdachten die aangehouden waren en bescherming zouden moeten genieten als krijgsgevangenen. De barbaarse moorden tijdens de westerse kruistocht in Afghanistan hebben plaatsgevonden tussen 2009 en 2013.

Advertentie

Het volledige rapport is nog geclassificeerd, maar uit het gedeelte dat reeds openbaar is gemaakt, blijken sommige moorden onderdeel te zijn geweest van een ontgroeningsrituueel in het Australisch leger dat deelnam aan de illegale Amerikaanse invasie van Afghanistan. De toenmalige heerser van Amerika, George W. Bush, refereerde aan die illegale invasie van Afghanistan en Irak als een ‘Kruistocht’.

Beelden die eerder dit jaar naar buiten werden gebracht van een moord op een onschuldige vader van twee dochters.

Soldaten die getuigenverklaringen aflegden zeggen dat ze hun collega’s Afghaanse burgers voor de lol vermoordden binnen een cultuur van straffeloosheid. Zelfs patrouillecommandanten gaven nieuwe rekruten opdrachten om op verdachten die in hechtenis waren genomen te schieten om hun eerste moord te ‘bereiken’, bloeddorstig ‘blooding’ genoemd. Bekende zaken zijn het van een klif afschoppen van krijgsgevangenen, de kelen doorsnijden van jonge Afghaanse jongens en hun lichamen in de rivier dumpen en het executeren van boeren op hun akkers.

Het criminele gedrag zoals zij het hebben aangevangen, uitgevoerd, doorgezet en werden verborgen op het niveau van patrouille-commandanten,” concludeert Brereton in het rapport, waaronder het plaatsen van wapens bij de lichamen van vermoorde Afghanen.

De Australische regering heeft excuses aangeboden aan nabestaanden van de slachtoffers en aan de Afghaanse premier voor de terroristische moorden. Premier Morrison heeft aangekondigd een strafrechtelijk onderzoek in te laten stellen naar de oorlogsmisdaden.