Home Nieuws Aanval Westermoskee: dader bracht nazigroet

Aanval Westermoskee: dader bracht nazigroet

Na de hakenkruizen eerder deze week op de voorgevel van de Ulu Moskee in Utrecht, is ook de Westermoskee het doelwit van een haatmisdrijf. Afgelopen nacht is er een steen door de ruit van het gebedshuis gegooid. UPDATE: uit camerabeelden is gebleken dat de vermoedelijke dader van de aanval op de Westermoskee in Amsterdam een nazigroet bracht.

De Westermoskee, gelegen aan het Piri Reïsplein in Amsterdam-West, zegt in een bericht dat men de steen door de ruit verafschuwt en dat ze in overleg zijn getreden met de gemeente Amsterdam en de Politie. In een UPDATE zegt de Westermoskee dat de vermoedelijke dader van de aanval op de moskee een nazigroet bracht.

Advertentie

UPDATE:Bij nader inzien van de camerabeelden is geconstateerd dat de vermoedelijke dader een nazigroet uitbrengt. Deze beelden worden gedeeld met de politie en zal verwerkt worden in de aangifte. De vernieling heeft dus een haatdragend en een islamofoob karakter dan louter vandalisme,” aldus de verklaring.

Vorige maand was er een soortgelijke aanval op de Osmanli moskee in Zaandam, uitgerekend in de nacht van de Kristallnachtherdenking.

Aanvallen op gebedshuizen en in het bijzonder moskeeën zijn geen nieuw fenomeen in Nederland. Sinds 2001 zijn zo’n 35 moskeeën en scholen met een islamitische grondslag het doelwit geweest van aanslagen met brandbommen en brandstichting. In de periode na de moord op Theo van Gogh tussen 02 november 2004 en 13 maart 2005 hadden 135 moskeeën en 29 islamitische scholen te maken met dreigementen, graffiti, vandalisme en brandstichting.