Home Samenleving en Religie Werkloze Mohamed (27) wordt Kyan, twee weken later heeft hij een baan

Werkloze Mohamed (27) wordt Kyan, twee weken later heeft hij een baan

Mohamed Kabendji (27) vermoedde al dat zijn naam hem parten zou spelen in zijn zoektocht naar werk. Maar dat werkelijk geen enkele werkgever zou reageren op zijn sollicitatiebrieven, ging zijn verstand te boven. De Brusselaar van Algerijnse afkomst besliste daarom om zijn naam te laten veranderen naar Kyan. Twee weken later had hij een job, meldt de nieuwswebsite Bruzz.

Al tijdens zijn studies computergraphics in Namen ondervond Mohamed dat hij anders werd behandeld door zijn voornaam. “Overal merkte ik alleen maar nadelen”, klinkt het. Op de arbeidsmarkt bleek dat niet anders.

Advertentie

Nadat hij afstudeerde, verstuurde de Brusselaar een 40-tal sollicitatiebrieven, maar hij kreeg geen enkel antwoord. “Het is voor iedereen moeilijk om een job te vinden, maar ik had verwacht dat toch een aantal mensen zou reageren”, zegt de twintiger.

Toen Mohamed na een half jaar nog steeds zonder job zat, gooide hij het radicaal over een andere boeg en liet hij zijn voornaam officieel wijzigen in Kyan. Twee weken later had de jongeman werk.

Zijn ouders, alletwee praktiserende moslims, waren sterk gekant tegen de naamswijziging, “maar nu zien ze voordelen ervan wel in”, zegt de informaticus. Vandaag verdrinkt de twintiger in het werk. Hij ontwerpt als zelfstandige websites, infografieken en 3D-visualisaties voor verschillende bedrijven, waaronder veel architectenbureaus, meldt Bruzz.

“Geen alleenstaand fenomeen”

Het verhaal van Mohamed is “geen alleenstaand fenomeen”, erkent Actiris, de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling. Brussel staat voor diversiteit, maar helaas ook voor discriminatie, zegt adjunct-directeur-generaal Caroline Mancel. “Bij mensen van Belgische origine ligt de werkloosheidsgraad onder de tien procent. Bij mensen van Maghrebijnse origine bedraagt dat cijfer meer dan dertig procent.”

De procedure om een voornaam te laten veranderen verloopt vlotter dan het wijzigen van een achternaam. Het registratierecht is evenwel vastgelegd op 490 euro. Wie de naamsverandering motiveert met de wens beter te willen integreren, moet slechts 49 euro betalen. Over de gronden waarom personen van voornaam wensen te veranderen, bestaan er geen gegevens, besluit Bruzz.

Bron: DeMorgen, BRUZZ