Home Nieuws Wereldwijde oproep boycot tegen Frankrijk

Wereldwijde oproep boycot tegen Frankrijk

De Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk.

Over de hele wereld roepen mensen sinds gisteren op tot een boycot van producten uit Frankrijk. Dit in verband met de kruistocht van het regime van de islamofobe Franse president Macron. De oproepen worden op sociale media gedeeld onder de hashtag #boycottfrance.

De oproep tot een boycot komt in een tijd van toenemende agressieve retoriek van de Franse regering tegen moslims. Macron kondigde eerder deze maand aan verregaande bevoegdheden te willen geven aan autoriteiten om islamitische instellingen te sluiten die worden beschouwd als “vijanden van de Franse republiek”. Of de oproep ook impact zal hebben op de Franse exportcijfers is gissen. Frankrijk exporteert rond de 25 á 30 miljard euro per jaar naar overwegend islamitische landen, waarvan een aanzienlijke portie oorlogsmaterieel betreft dat wordt verkocht aan Arabische dictaturen zoals Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. In 2019 exporteerde Frankrijk voor 9,9 miljard euro aan oorlogsmaterieel, waarvan ruim 66% naar het Midden Oosten. Frankrijk helpt op deze manier repressieve dictaturen in het zadel te houden en assisteert ook bij het installeren van nieuwe dictatoren, zoals het probeerde in Libië met haar steun aan krijgsheer Haftar.

Advertentie

Halal en Koosjer

De gruwelijke moord op een leraar in het noordwesten van Parijs vorige week, nadat hij in zijn lessen cartoons van de profeet Mohammed toonde aan leerlingen, was voor de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aanleiding om aan te kondigen instellingen te sluiten die niet in lijn willen lopen met de Franse regering, zoals het Franse collectief tegen islamofobie. Het was dezelfde minister van Binnenlandse Zaken die deze week in een programma liet weten dat hij geschokt is om producten uit internationale keukens te zien als hij Franse supermarkten binnenloopt. Hij refereerde naar maaltijden die het keurmerk halal en koosjer droegen. Na de moord op de leraar door een 18-jarige extremist is een moskee buiten Parijs gesloten en hebben vijftig andere moskeeën te maken gehad met politie-invallen.

In verschillende Franse steden zijn daarop cartoons van het racistische Charlie Hebdo geprojecteerd op overheidsgebouwen. De cartoons tonen veel gelijkenissen met nazipropaganda-cartoons. Sociale Mediagebruikers delen nu massaal foto’s van Franse producten die door moslims geboycot kunnen worden als reactie op de houding van het Macron-regime. Op de lijst van te boycotten producten staan luxueuze artikelen zoals Cartier, Dior, Chanel, Nina Ricci, Givenchy, Lacoste, Yves Saint Lauren; automerken zoals Renault, Peugeot, Citroën; tankstations zoals Total en Elf; voedingsmiddelen zoals Evian, La Vache Quirit, Danone, Babybel, Lu, Activia en andere bekende merken zoals Tefal, BIC, L’Oreal, Garnier en Gauloises.

De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) veroordeelde vrijdag daden van terrorisme in naam van een religie, refererend aan de moord op de geschiedenisleraar die Frankrijk schokte. De OIC benadrukt in de verklaring ook dat er geen rechtvaardiging kan zijn voor het beledigen van religieuze symbolen uit naam van de vrijheid van meningsuiting, wijzend op het tonen van karikaturen van de profeet Mohammed op Franse overheidsgebouwen en het vereenzelvigen van de islam met terrorisme door het regime van de Franse president Macron. Ook wijst de OIC op het veranderende politieke discours in Frankrijk uit politiek winstbejag en waarschuwt het voor het verslechteren van relaties tussen Frankrijk en de Islamitische wereld.