Home Nieuws Wereldberoemde Turkse professoren in reclame voor Akkuyu kerncentrale

Wereldberoemde Turkse professoren in reclame voor Akkuyu kerncentrale

De wereldberoemde Nobelprijswinnaar professor Aziz Sancar en de door UNESCO onderscheiden professor Bilge Demirköz schitteren allebei in een reclame voor de Akkuyu kerncentrale. Dinsdag start de bouw van de Akkuyu kerncentrale, die de eerste zal zijn in Turkije.

Advertentie

Wettenschapper Demirköz won in 2017 de UNESCO International Rising Talent Award voor haar studie naar ruimtestraling, terwijl biochemicus Sancar in 2015 een Nobelprijs kreeg voor zijn onderzoek naar celreparatie bij DNA-beschadiging.

Akkuyu Kerncentrale is gecontracteerd door de Russische Staats Atoomenergie Corporatie Rosatom, met een aandeel van 49% voor Turkse partners. De bouw van de Kerncentrale bij Mersin vangt dinsdag aan met een ceremonie door de Turkse president Erdogan en de Russische president Putin.

Naar schatting zal de bouw van de kerncentrale $20 miljard kosten. Akkuyu krijgt vier reactoren die gezamenlijk 4.800 megawatt geïnstalleerd vermogen hebben en zal in 2023, bij het honderdjarig bestaan van de Turkse republiek, in gebruik worden genomen. Akkuyu kerncentrale zal jaarlijks naar schatting 35 miljard kWh energie opwekken.

Sabah