Home Economie Wallstreetbets Meme Lords slopen parasitair grootkapitaal met Gamestop aandelen

Wallstreetbets Meme Lords slopen parasitair grootkapitaal met Gamestop aandelen

Wallstreetbets

Het is een bonte verzameling van Trolls en Meme Lords op de subreddit r/wallstreetbets en discord gelukt om parasitair grootkapitaal op Wallstreet te verslaan met hun eigen wapens. Het aandeel van Gamestop, een retailer die videogames verkoopt via fysieke winkels en het middelpunt van de strijd is geworden, schoot in minder dan een maand omhoog van $17 tot ruim $347 op donderdag. Het grootkapitaal komt nu in beweging om haar belangen te beschermen. De Amerikaanse toezichthouder op beurzen (SEC) heeft aangekondigd onderzoek te doen naar de activiteiten op Reddit en het platform Discord heeft het forum wallstreetbets gesloten, naar eigen zeggen vanwege “hate speech”. De handel in Gamestop voor vrijdag is stopgezet om de grote vissen op Wall Street “tijd te geven zich te herpositioneren“. Het beschermen van de belangen van de allerrijksten door het systeem is nog nooit eerder zo transparant geweest.

Advertentie

Melvin Capital

Een van de aanjagers van de nu al historische take down van parasitair grootkapitaal op Wall Street, die onder de naam u/deepfuckingvalue op Reddit post, heeft al zijn spaargeld van $50.000 op Gamestop-aandelen gestort om Hedge Fondsen die miljarden waard zijn dwars te zitten. Een van die Hedge Fondsen is Melvin Capital, die de afgelopen maanden investeerde in zogeheten Short Stocks, waarbij ze speculeren op de ondergang van bedrijven. Het doelwit van Melvin Capital was dit keer Gamestop, een bedrijf dat videogames verkoopt en inkoopt in fysieke winkels, maar die de moderniseringsslag heeft gemist. Melvin Capital gokte erop dat de aandelen van het bedrijf zouden kelderen en zou op die manier winst maken.

Short Stocks

Hedge Fondsen die Short Stocks kopen speculeren op de ondergang van een bedrijf. Een Short Stock wordt door een belegger in feite geleend over een bepaalde periode met de belofte om dit aandeel weer terug te geven na afloop van de periode. De Short Trader verkoopt het aandeel voor de aankoopsom om het later voor een lager bedrag op te kopen. Althans dat is zijn verwachting. Stel dat een aandeel voor $100 wordt aangeschaft en de koers van het aandeel is aan het eind van de Short periode nog $50 waard. Dan is dat verschil van $50 per aandeel, de winst die een Short Stock Trader in zijn zak steekt. Melvin Capital gokte er dus op dat het bedrijf Gamestock op de fles zou gaan en kocht zich groot in.

Een leger Reddit-gebruikers op r/wallstreetbets besloot daar vervolgens een stokje voor te steken. Het aandeel steeg in korte tijd van $17 naar ruim $147 op woensdagmiddag. Elon Musk, die gisteren overigens sprak met de Turkse president Erdogan over verdere samenwerking op het gebied van ruimtevaart, gooide er nog een schepje bovenop en Tweette het subreddit forum van Wallstreetbets, waarna de prijs van het aandeel zelfs explodeerde naar $347. Het terugkopen van aandelen door Melvin Capital die niet zijn gedaald, maar juist explosief zijn gestegen heeft daardoor geleidt tot een miljardenstrop. Een kapitaalinjectie van Citadel LLC van 2 miljard dollar die Melvin Capital nog moest redden is ook binnen 24 uur verdampt. Met als resultaat dat Melvin Capital naar verluidt faillissement aan zal vragen en er een nieuwe groep miljonairs is ontstaan. Melvin Capital kondigde zelf aan dat het zich al heeft uitgekocht, maar overlegde daar geen bewijzen van en dus geloven veel beleggers dat het een leugen is om de retail-beleggers tot paniekverkopen te dwingen en de prijs te doen kelderen. Velen van hen geloven dat de strijd tussen Wallstreetbets en het grootkapitaal niet beperkt zal blijven tot Gamestop nu mensen hebben kunnen proeven van de herverdeling van welvaart.

Afkeer van Wall Street

De strijd tussen Melvin Capital, een hedge fonds dat $13 miljard aan middelen bezit, en een grote groep particuliere investeerders op Reddit, is in beginsel niet financieel gemotiveerd. Al is de $50.000 investering van u/deepfuckingvalue in Gamestop-aandelen inmiddels meer dan $40 miljoen waard en idem dito voor vele ander retailbeleggers, lijkt de primaire motivatie afkeer te zijn van Wall Street en het bankensysteem. Veel Redditgebruikers besluiten dan ook om hun aandelen niet te verkopen totdat Melvin Capital aan de grond zit.

Slachtoffers kredietcrisis

In de verhalen van mensen die een paar tientjes, enkele honderden of duizenden dollars investeren in de aandelen, is een duidelijke rode lijn. Het zijn veelal mensen die in de grote kredietcrisis van 2008, waarbij miljoenen mensen in de armoede werden gedreven en het grootkapitaal werd gered met overheidssteun, kinderen waren van ouders die alles kwijtraakten. Hun banen, hun huizen en andere bezittingen. Kinderen van ouders die geen eten op tafel konden zetten of geen nieuwe kleren konden kopen, rebelleren nu tegen het grootkapitaal met hun eigen wapens: speculeren op markten binnen een falend systeem waarbij het kapotmaken van bedrijven en mensen een winstmodel is geworden. De bankiers, het grootkapitaal en de overheid die het systeem faciliteren zullen niet blij zijn met deze nieuwe generatie die niet in achterkamertjes fluisterend speculeert, maar openlijk op fora haar intenties duidelijk maakt.

Wallstreetbets

De strijd tussen een grote groep mensen en de happy few is er één tussen David en Goliath. Nu de eerste steen is gekatapulteerd, kijken de Reddit-rebellen ook verder naar andere aandelen zoals bioscoopketen AMC, op wiens verlies grote beleggers speculeren in verband met de pandemie, of aandelen in Blackberry, Nokia of Zilver.

Een van de vele verhalen van mensen die de kredietcrisis als kind van benadeelde ouders meemaakten.

An Open Letter to Melvin Capital, CNBC, Boomers, and WSB from r/wallstreetbets

Wallstreetbets