Home Opinie Waarom leent Zaman Vandaag zich voor Armeense propaganda?

Waarom leent Zaman Vandaag zich voor Armeense propaganda?

In een stuk verschenen op Zaman Vandaag, en waar ik niet naar zal linken om ze niet onnodig hoger te laten verschijnen in google search results, getiteld ‘Turkije moet desnoods troepen sturen naar Nagorno-Karabach’, in tijden waarop het conflict in de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach hoog oploopt, vindt Zaman Vandaag het nodig om wederhoor toe te passen en ongegeneerd Armeense propaganda te publiceren. Waarom is de vraag?

Advertentie

Het stuk geschreven door Hüseyin Atasever en waarvan de titel dient als clickbait (Lokaas om door te klikken) lijkt voor de neutrale bystander een gebalanceerd journalistiek stuk, maar is haast gelijkend aan PKK-achtige propaganda uit de mond van CDA-politicus Robin Gelici uit Almelo, tevens een bondgenoot van kruisvaarder Omtzigt.

Waar PKK-kopstuk Duran Kalkan eerder aangaf de Turken te zullen verbannen naar waar ze 1.000 jaren geleden vandaan kwamen, geeft de politicus uit Almelo aan dat hij bereid is om een internationaal als illegaal erkende bezetting, namelijk dat van Karabach, te willen ondersteunen en “Bereid is om te vechten” tegen wat hij noemt “De genocidale politiek van de Turken”.

Waar het als logisch gezien kan worden dat de Zaman Vandaag redactie als een stel schurftige straathonden tekeer gaan tegen hun voormalige bondgenoten van de AK-Partij, is het voor mij onverteerbaar en onbegrijpelijk dat ze in naam van journalistieke volledigheid ruimte bieden voor Armeense propaganda en het bieden van een podium voor militaristische taal waarin het bestaan van Azerbeidzjanen gemakshalve wordt ontkend en waarin iemand feitelijke onjuistheden mag debiteren.

Voor de journalistieke volledigheid dient men in acht te nemen dat scholen die bij de Gülenbeweging horen, waar ook Zaman Vandaag bij wordt geschaard, massaal zijn gesloten in Azerbeidzjan. In dat licht moet u onderstaande Tweets ook lezen, waarin kritische geluiden van andersdenkenden makkelijk worden geframed, zoals sommige Turken te snel iemand een paralelci of terrorist verklaren -wat even kwalijk is en zorgt voor een devaluatie van het begrip-, maar nooit kritisch zijn naar de eigen beweegredenen achter het publiceren van bepaalde artikelen. Wat kranten als Yeni Safak en Yeni Akit zijn voor de AK-Partij, en begrijp me niet verkeerd: er is vast behoefte aan dat soort kranten, is Zaman Vandaag effectief voor de Gülen-aanhangers die een vete uitvechten met de AK-Partij.

ZAMAN Azerbeidzjan1