Home Opinie Waarheen moet ik oppleuren Rutte? Ik ben Nederlander!

Waarheen moet ik oppleuren Rutte? Ik ben Nederlander!

Screenshot: Zomergasten met Erdbrink en premier Rutte.

Hij was wekenlang het onderwerp van gesprek in Nederland na de bloedige couppoging in Turkije en niet weg te denken van de buis. De 29-jarige Rotterdammer Sezer die tegen NOS-verslaggever Robert Bas zei “Fok jullie. Nee, niet meer opnemen. Geen leugens opnemen. Wegwezen”, werd zelfs becommentarieerd door de minister president in een aflevering van Zomergasten. Premier Rutte vond dat de man zelf moest “oppleuren”.

Advertentie

We zochten de man op en vroegen hem wat er op die bewuste avond is gebeurd en hoe hij de nasleep van zijn opmerkingen heeft ervaren.

Het gaat al wekenlang over jou en wat er is voorgevallen in de nacht van de coup in Rotterdam. Weet jij nog wat er precies is gebeurd op dat moment?
Op dat moment waren mijn ouders in Ankara. Ik kreeg bericht van ze dat er gevechtsvliegtuigen laag overvliegen, bombarderen en op mensen schieten, en dan word je emotioneel. Daarvan raak je onder de indruk. Dat doet iets met je. En je hoort altijd op het nieuws dat ze Turkije zwart maken. Dat ze de terreurbeweging PKK vrijheidsstrijders noemen of Erdogan een dictator. Elke dag lees en zie je de leugens op nieuwswebsites, de NOS en PAUW. En als er een coup is in Turkije, dan zie en merk je aan hen dat ze daar blij van worden. Toen Robert Bas zijn reportage begon, was ik geëmotioneerd en iedereen zat elkaar op te fokken. Niemand voelde zich prettig bij het idee dat de NOS, die erom bekend staat onjuiste nieuwsitems te maken over Turkije, daar aanwezig was. Ik heb eerlijk gezegd niets gehoord van wat hij zei, maar het heeft ook niets met hem te maken. Het heeft te maken met die media. Wat hij daar ook vertelt, ze gaan het toch verdraaien naar “Turken zitten rellen te schoppen” of iets wat voor hen beter uitkomt.

Wat dacht je toen je jezelf voor het eerst terugzag op televisie?
In het begin dacht ik niet dat het zo erg zou worden. Het is gewoon uit de hand gelopen. Er gebeuren zoveel dingen in Nederland, maar in plaats van het over die zaken te hebben, zitten ze maandenlang over de opmerking ‘Oprotten’ te hebben. Zulke dingen gebeuren overal op de wereld en nooit komt het op het nieuws. Eén keer of twee keer, en dan maken ze er grapjes over op youtube, maar dit keer bleven ze het serieus nemen omdat ik een Turk ben. Ze hebben mij gebruikt om Turkije en Turken mee te kunnen pakken. Als een autochtone Nederlander zoiets zou doen, zou het binnen twee dagen klaar zijn en zou je er nadien niets meer over horen.

Maar jij bent ook een Nederlander, toch?
Ik ben een Turk in Nederland, zoals Rutte dat zegt. Ik ben hier geboren en ben een geboren en getogen Rotterdammer en die-hard Feyenoorder. Mijn kind is ook in Nederland geboren, dus ik ben net zo Nederlands als Rutte, maar als hij dat niet accepteert dan ben ik net zoals hij het zegt ‘een Turk in Nederland’. Turken in Nederland worden in hokjes gezet. Ik ben getrouwd, heb een kind en ik werk in een Nederlands bedrijf met Nederlandse collega’s. Mijn collega’s kennen mij langer dan vandaag, dus zij letten er niet op. Bij Pauw of bij Humerto Tan zetten ze me neer als één of andere extremist, maar mijn Nederlandse collega’s kennen mij en ze lachen erom. Ze zeggen tegen mij ‘Je bent echt gek joh, zoiets ga je toch niet doen?’. Ze maken er grappen over, en zo hoort het ook. Maar hoe ze me daar in tv-programma’s neerzetten, waarbij ze zich afvragen of ik opgepakt kan worden of uitgezet kan worden, is gewoon overdreven.

Wat vond je ervan dat premier Rutte er iets over zei?
Van mij mag Rutte zelf oppleuren. Als er één keer iets gezegd wordt, wat hen niet bevalt, dan is het gelijk ‘oppleuren’. Zij willen gewoon geassimileerde Turken als Ebru Umar, want dan ben je goed. Als je de hele tijd Turkije zwart maakt ben je een goede Nederlander, maar als je het ergens niet mee eens bent, mag je gelijk oppleuren. Ik ben net zo Nederlands als Rutte, en als hij dat niet accepteert, dan houdt het op. Dan word ik een Turk die hij juist niet wil.

Als je nu terugdenkt met de kennis van nu. De beelden zijn herhaaldelijk gebruikt om uit te halen naar de Turkse gemeenschap in Nederland. Zou jij op die avond, met de kennis van nu, hetzelfde hebben gezegd?
Ik heb er geen spijt van. Trots ben ik er niet op, maar ik vind wel dat iemand de NOS moest vertellen dat ze leugens verspreiden. Er is een vliegtuig met Nederlanders neergehaald, dat heeft men in de doofpot gestopt. De vuurwerkramp in Enschede idem. Het is ook net alsof ze gebeurtenissen in Turkije belangrijker vinden dan gebeurtenissen in eigen land.

Als je iets tegen die verslaggever op die bewuste avond, Robert Bas, zou willen zeggen, wat zou dat dan zijn?
Hij is gewoon een pion. Er is niets met hem gebeurd, maar hij zegt wel dat hij is mishandeld. Dat is helemaal niet gebeurd. We hebben alleen maar gezegd dat ze konden oprotten. Hij was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Het is een oude man die zijn werk gewoon doet.

Maar als je tegen een journalist zegt, dat hij moet oprotten, zouden mensen kunnen zeggen ‘Ja, zie je wel, ze zijn tegen persvrijheid’.
Nee, we zijn tegen leugens. Daar kon ook een Turkse journalist komen. Die Marokkaan, Salahaddine, was er ook en hij heeft gewoon zijn werk goed gedaan, alles weergegeven zoals het daar was en hij was respectvol. Andere media verdraaien alles. Als je je werk doet, moet je het goed doen en niet aan alles een eigen draai geven en alles zelf inkleuren.

Heb jij Robert Bas op een leugen kunnen betrappen die avond?
Nee, ik heb geprobeerd om te luisteren naar wat hij zei, maar kon het niet precies horen. Toen ik hoorde dat het voor de NOS was, dacht ik gelijk ‘Ja, laat maar zitten’.

Weet je al wat je gaat stemmen?
DENK, 100% DENK. Ik heb tot nu toe nog nooit gestemd. Ik woon in Rotterdam en ik denk dat een meerderheid hier niet stemt. Mensen denken ‘Wie de premier ook wordt, ze gaan ons toch allemaal naaien’, maar nu gaat iedereen op DENK stemmen. Ik heb nog nooit in mijn leven gestemd, want ik dacht ‘Wie er ook komt, PvdA, VVD, CDA, iedereen gaat ons naaien’, maar ik denk dat bij de aankomende verkiezingen iedereen hier op DENK gaat stemmen. Alle ‘buitenlanders’. Want nu maakt het wel uit. We zijn nu toch allemaal in hokjes gezet en DENK is degene geworden die de hokjes vertegenwoordigt. Ze vroegen er zelf om, want ze zien ons hier in Nederland ook niet als Nederlander. Als er discriminatie blijft bestaan, komt er nooit integratie. En bij DENK voel ik dat anders, namelijk dat ze met ons meedenken en onze gevoelens onder woorden brengen.

Heb jij persoonlijke ervaringen met discriminatie?
Ja, vanaf mijn jeugd eigenlijk al. Op school hoor je wanneer je je beklaagt over het vele huiswerk ‘Als het je niet bevalt, ga je toch terug naar je eigen land’, wanneer je een boete krijgt en deze te hoog vindt hoor je ‘Dan ga je toch naar je eigen land terug’, wanneer je klaagt over de belastingen hoor je ‘Als je het niet leuk vindt, ga je toch terug naar je eigen land’. Terwijl klagen juist hartstikke Hollands is. De persoon die dat niet zei was Rutte, de premier van dit land. En wanneer Rutte dan ook zegt dat je moet oppleuren, dan wordt je wel duidelijk gemaakt dat dit niet jouw land is en je in Turkije hoort. Wij zijn de eerste generatie die hier is geboren en ik heb het gevoel dat het voor mijn kind niet veel beter gaat worden hier in Nederland. Ik weet niet of ik mezelf hier over tien jaar nog zie wonen, want ik weet niet hoe erg het gaat worden. Europa lijkt wat dat betreft op een zinkend schip. Maar ik besef me tegelijk dat het ook moeilijk is om elders, in Turkije, een leven op te bouwen. Je moet opnieuw een huis zoeken en werk vinden. Als ik dezelfde standaarden zou hebben zoals ik hier heb, dan zou ik gezien het politieke klimaat in Nederland wel in Turkije willen wonen nu. Hoewel ik liever natuurlijk gewoon in Nederland blijf, want ik ben hier geboren en getogen en heb hier alles opgebouwd.

Wat moet er dan veranderen in Nederland?
Dat ze ons gewoon zien als Nederlanders en dat ze geen onderscheid moeten maken. Als wij bijvoorbeeld iets fout doen, dan moeten ze niet zeggen ‘oprotten’ of ‘Hij is een Turk in Nederland’, maar dan moeten ze zeggen ‘Hoe kunnen we dit aanpakken, zodat ze Nederland accepteren?’. Als er hier in Nederland een coup wordt gepleegd, dan ga ik de straten ook op, dan wil ik dat ook tegenhouden, want hier is mijn huis en hier is mijn kind geboren, en hier ben ik geboren. Dit laat ik niet aan iemand anders over. Maar er is een waarheid, en dat is dat we hier niet geaccepteerd worden. Ik voel me wel thuis hier, maar door teveel Kamerleden die de Turken en buitenlanders haten, wordt dat wel minder. En voor zover ik dat kan beoordelen is DENK de enige die daartegen in verweer komt. Ik denk dat ze nodig zijn en dat ze het verschil zullen gaan maken in de politiek. Ik ken ze niet persoonlijk en wil ook geen reclame voor ze maken, maar ik luister naar alle andere Kamerleden en naar hen en kan alleen maar concluderen dat DENK mijn gevoelens beter verwoordt en me raakt met wat ze zeggen. Ik voel me niet vertegenwoordigd door alle andere Kamerleden en ministers en stemde daarom ook nooit. Wie de premier ook wordt, gaat ons toch naaien. Kijk naar de miljarden die we naar Griekenland hebben gestuurd. De pensioenfondsen die smelten als sneeuw voor de zon. En sinds de EURO er is, is alles duurder geworden. Zelfs de zorgkosten die rijzen de pan uit, en dat zie je nu ook weer. Ze gooien weer de bedragen omhoog voor 2017. En aan de andere kant zie je een booming economie in Turkije. Het lijkt haast wel alsof dat ze dwars zit.

Je zegt ‘Ik wil dat ze ons zien als Nederlander’, maar je zegt tegen mij ‘Ik ben Turk’.
Ik ben een Turk, maar ik ben in Nederland geboren. Dit is ook mijn land. Ik ben een Turk én ik ben een Nederlander. Mijn grootouders zijn in Azerbeidzjan geboren, mijn vader is in Turkije geboren en ik ben hier in Nederland geboren. Wat maakt mij dat dan? Een Azerbeidzjaan, een Turk, een Nederlander? Ik ben bovenal een mens. Maar waar ik niet omheen kan, is dat ik me wel meer geaccepteerd voel in Turkije. We zijn staatsburgers van twee landen, maar het is niet zo dat daar alleen maar voordelen aan vastzitten. In Nederland zien ze je dus als een Turk, een buitenlander, en behandelen ze je ook zo. Terwijl je in Turkije meemaakt dat ze je als ‘Almanci’ (Duitser/Arbeidsmigrant) zien waarvan ze financieel kunnen profiteren. Er zijn positieve kanten aan twee nationaliteiten, maar er kleven ook negatieve kanten aan.

Zijn er mensen die jij bewondert, behalve Tunahan Kuzu van DENK?
Ik vind dat de Marokkaans-Nederlandse Salaheddine goed bezig is en goede reportages maakt altijd. Maar ook Peter R. de Vries heeft vaak rake commentaren en denkt goed mee met ons en kan zich verplaatsen in onze schoenen. Ik heb geen respect voor Wilders, maar kan wel zeggen dat hij tenminste eerlijk is over wat hij wil. Hij steekt zijn afkeer van buitenlanders/moslims niet onder stoelen of banken en daar is hij rechtlijnig in. Rutte daarentegen is schijnheilig en imiteert Wilders in zijn uitlatingen wanneer de verkiezingen naderen, puur om stemmen van hem te stelen. Dan moeten mensen ineens oppleuren. Wilders is open en eerlijk over wat hij wil, terwijl Rutte op een buikdanser lijkt. Wanneer de verkiezingen naderen wil hij de stemmen van Wilders afsnoepen door ons zwart te maken. Geen van deze politici zijn oprecht en doen moeite om iedereen bij de samenleving te betrekken. Daarom ga ik in maart 2017 voor het eerst in mijn leven stemmen in Nederland, en wel op DENK, in de hoop dat mijn stem tenminste gehoord wordt.

Tot slot: Premier Rutte zegt in de Tweede Kamer op 22 september 2016 “Je ziet een aantal van hen zich keren tegen die NOS-verslaggever. En dan zegt één van hen in de camera ‘oprotten’. Dat zegt hij niet tegen de camera, maar dat zegt hij tegen ons. En als dat gezegd wordt in de camera, terwijl hij aan het shoppen is in onze verworvenheden, namelijk wel demonstreren en niet die NOS-verslaggever zijn werk laten doen en hij zegt dan tegen Nederland oprotten, dan is er maar één reactie ‘Pleur zelf op’.” Heeft premier Rutte daar gelijk? Zei jij tegen Nederland oprotten?
Nee, natuurlijk niet. Zoals ik eerder zei, richt ik mij op de media in Nederland. Dat zei ik dus op dat moment uit frustratie tegen die cameraman en de journalist. Waarom zou ik ‘rot op’ tegen Nederland zeggen, waar ik zelf onderdeel van ben?

Dus wat premier Rutte in de Tweede Kamer zei, toen hij stelde dat je tegen Nederland ‘rot op’ zei, is onwaar?
Ja, het klopt niet wat Rutte zegt. Ik snap niet waar hij het vandaan haalt, dat ik die uitspraken tegen Nederland gedaan zou hebben.

De volledige naam van de geïnterviewde is bij de redactie van DutchTurks.nl bekend.