Home Opinie Waar zijn de martelaren van het vrije woord?

Waar zijn de martelaren van het vrije woord?

De afgelopen weken werden we er weer eens fijntjes aan herinnerd hoezeer ons in Nederland het vrije woord lief is. Zolang dat vrije woord maar gebruikt wordt om moslims en andere niet-westerse minderheden straffeloos mee aan te vallen. Wanneer Israël het mikpunt van satire is, zijn diezelfde vrijheden ineens niet meer zo absoluut. We waren er getuige van hoe satire de beperkte rekbaarheid van de vrijheid van meningsuiting aantoonde.

Advertentie

De uitzending op de VARA was nog maar net afgelopen of de blauw-witte Twitterhordes van de Israël-lobby vielen over Sanne Wallis de Vries heen, omdat ze het had gedurfd een parodie te maken op het Eurovision nummer van Netta Barzilai, de Israëlische zangeres die eerste eindigde op het Eurovision Songfestival en zei ‘Volgend jaar in Jeruzalem‘. De Israëlische ambassade diende een officiële klacht in en stuurde de omroep en het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland een brief.

Geen antisemitisme

BNN-VARA reageerde dat de parodie niets te maken heeft met nazistisch gedachtegoed of antisemitisme, maar dat het gaat over kritiek over het Israëlisch regime. Wallis werd aangevallen op het maken van een satire over de gruwelijke moordpartijen door Israël in Gaza, waarbij 62 mensen werden doodgeschoten door soldaten van het Israëlisch bezettingsleger, en er was in Nederland meer ophef over de satire dan over de moorden. Zij die massaal cartoons van de Turkse president Erdogan deelden, waar ook allerlei islamofobe stereotyperende varianten op zijn gemaakt, gaven nu geen thuis toen Sanne Wallis de Vries de toorn van de pro-Israël adepten over zich heen kreeg. Sterker nog, rechtse opiniemakers die altijd claimen dat het ‘vrije woord’ hen lief is, deden mee aan de hetze tegen haar persoon.

Spotprenten

Toen cartoonist Dieter Hanitzsch eerder deze maand werd ontslagen door de Süddeutsche Zeitung nadat hij een cartoon maakte van de Israëlische premier Netanyahu als Eurovision Songfestival deelnemer met een raket in zijn hand, mede door de druk vanuit de pro-Israël lobby in Duitsland, kraaide er in Nederland geen haan naar de beste man. Hoe anders was dat toen de comedian Böhmermann stereotyperend islamofobe grappen over de Turkse president Erdogan maakte en op handen werd gedragen door de Vrije-Meningen-maffia in Nederland? Iedereen was Charlie, Böhmermann en Oppenheimer, en zelfs Dieter Hanitzsch, vooral toen laatstgenoemde spotprenten over Erdogan maakte, maar wanneer de enige democratie in het Midden Oosten, zoals Israël zichzelf vaak noemt, wordt bekritiseert, zien we vaak dat de schrijver, kunstenaar of filmmaker in kwestie wordt aangevallen in plaats van gesteund.

Intimidatie Israël-lobby

Het doel van de Israël-lobby met de hetzes tegen het Vrije Woord, is niet om het daadwerkelijk te verbieden, want Israël-kritiek is (nog) niet strafbaar bij wet, maar om critici de mond te snoeren, door de boodschap af te geven dat je net zoals Sanne Wallis de Vries en Dieter Hanitzsch ook aan de beurt komt, als je het waagt om kritiek te uiten op Israël.

#JeSuisDieterHanitzsch

Het meten met twee maten had niet treffender uitgebeeld kunnen worden dan te kijken naar hoe men in het westen opkwam voor de Duitse cartoonist Dieter Hanitzsch toen hij Erdogan-cartoons maakte, maar ze hem na decennia trouwe dienst lieten vallen toen hij zich kritisch uitliet over de Israëlische premier Netanyahu in zijn kunst.

Is ons het absolute Vrije Woord in het westen werkelijk lief of moeten we concluderen dat het Vrije Woord niets anders betekent dan de vrijheid om moslims en andere niet-westerse minderheden aan te vallen? De afgelopen weken laten ons wederom zien hoe selectief er wordt omgegaan met de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Nederland en in het westen, suggererend dat bepaalde bevolkingsgroepen in dit land meer recht op bescherming hebben dan anderen. Op zijn zachtst gezegd is dit anti-democratisch en ongrondwettelijk.

Waardeer je nieuws- en opinieartikelen op DutchTurks.nl? Je kunt ons steunen met een kleine gift en het voortbestaan van het échte Vrije Woord waarborgen. Lees hier hoe:

Steun onafhankelijke media