Home Nieuws VS werkt aan uitlevering Fethullah Gülen aan Turkije

VS werkt aan uitlevering Fethullah Gülen aan Turkije

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken verteld dat hij werkt aan de uitlevering van Fethullah Gülen naar Turkije. Vorige maand werd al duidelijk dat de Trump-regering de mogelijkheden voor een uitlevering onderzocht.

Advertentie

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zondag. Gülen leeft al zo’n twee decennia in zelfopgelegde ballingschap in Pennsylvania op een verblijfsvergunning die hij met behulp van ex-CIA directeur Graham Fuller heeft bemachtigd. De sekteleider wordt verantwoordelijk gehouden voor de bloedige couppoging in juli 2015 in Turkije, waarbij Gülenistische putschisten 250 mensen vermoordden en duizenden hebben verwond en zal zich moeten verantwoorden voor een Turkse rechter voor deze misdaden.

Trump zou de Turkse president Erdogan op de G-20 top in Argentinië hebben verteld dat ze bezig zijn om Gülen en andere mensen uit te leveren aan Turkije. Turkije wil al langer dat de leider van FETÖ (acroniem voor Fethullahistische Terreurorganisatie) wordt uitgeleverd zodat hij berecht kan worden voor de couppoging. Turkije is ook bezig met nieuwe initiatieven om financiering van de sekte van Gülen aan te pakken. Volgens Cavusoglu zou de sekte van Gülen ook in beeld zijn bij de FBI voor belastingontduiking.

Gülenisten klagen dat de uitlevering van Fethullah Gülen aan Turkije als ruilmiddel zou worden ingezet om de Turkse druk in de zaak van de vermoordde journalist Khashoggi te doen afnemen, maar volgens Turkije zouden die twee zaken los van elkaar worden gezien. Turkije zegt dat het de zaak rondom de moord op Jamal Khashoggi, die door de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman is bevolen, hoe dan ook door zal zetten.

Één van de vele klassieke huildiensten van sekteleider Fethullah Gülen met zijn volgelingen: