Home Nieuws VS weigert asielverzoek commandant luchtmachtbasis Incirlik

VS weigert asielverzoek commandant luchtmachtbasis Incirlik

De commandant van de Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik in Adana, die gearresteerd is voor de poging om de Turkse regering omver te werpen, heeft asiel aangevraagd in de Verenigde Staten, maar werd geweigerd, meldt de New York Times zondag.

Volgens het bericht zou Bekir Ercan Van de Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers hebben benaderd voor het indienen van een asielverzoek, maar is deze geweigerd.

Advertentie

Luchtmachtcommandant Bekir Ercan Van werd samen met andere officieren gearresteerd op de luchtmachtbasis Incirlik, die een sleutelrol vervult bij de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië.

Aangehouden verdachten worden aangeklaagd voor “Lidmaatschap van een gewapende terroristische groepering” en voor “Het pogen tot het omverwerpen van de Turkse regering met geweld of het volledig of gedeeltelijk beperken van haar functioneren“.

Vrijdagavond probeerden enkele elementen die de Turkse legerstructuur waren geïnfiltreerd een staatsgreep tegen de regering te organiseren. Hoewel de coup al snel werd afgewend, zijn er tijdens de poging tot een staatsgreep 161 mensen omgekomen.

Meer dan 3.000 militairen, waaronder hooggeplaatste generaals, zijn aangehouden. Ook zijn er arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen meer dan 2.400 rechters en openbare aanklagers.