Home Nieuws VS volgt met “bezorgdheid” protesten aan Bogazici Universiteit Istanbul

VS volgt met “bezorgdheid” protesten aan Bogazici Universiteit Istanbul

Volgens de Amerikaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken Ned Price volgt de regering van Joe Biden de protesten tegen de benoeming van een rector aan de Bogazici Universiteit in Istanbul op de voet. Sinds de benoeming van rector Melih Bulu op de universiteit worden er op en buiten de campus protesten gehouden om de benoeming ongedaan te krijgen. Een aantal van deze protesten, waar volgens de Turkse regering ook DHKP-C militanten op af zijn gekomen, draaiden uit op gewelddadige rellen en woensdag op een poging om het kantoor van de rector te bezetten. Een aantal mensen die zijn aangehouden bij de protesten, waaronder één van de sleutelfiguren Seyma Altunbas, zijn inmiddels vrijgelaten en onthaald door onder andere HDP-parlementariër Hüda Kaya en TKP-parlementariër Baris Atay. Biden hintte voor zijn aantreden nog dat hij president Erdogan ten val wil brengen.

Advertentie

LGBTQI+

Price zegt dat de Biden-regering de demonstraties nauwgezet volgt en uit bezorgdheid over de “aanhouding van studenten en andere demonstranten“. Ook veroordeelt Price “De anti-LGBTQI+ retoriek rondom de demonstraties“. Twitter censureerde het account van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu omdat hij Tweette dat 4 LGBT activisten zijn aangehouden nadat ze een bewerkte afbeelding van de Ka’aba in Mekka hadden tentoongesteld. Price refereert daarmee mogelijk ook op de uitlatingen van de Turkse president Erdogan die eerder zei dat “LGBT niet iets is wat door zijn regering gesteund zou worden als morele waarden die bij het land horen“. CHP-woordvoerder Engin Ozkoc noemde woensdag de plaatsing van een bewerkte afbeelding van de Ka’aba een manier om de aandacht van het debat over de benoeming van een rector te verschuiven naar het beledigen van een religie en beschuldigde Süleyman Soylu ervan achter het complot te zitten.

Een van de eisen van de demonstranten is dat er verkiezingen plaatsvinden over wie de rector van de Universiteit wordt in plaats van Melih Bulu, die door de Turkse president is benoemd. Het protocol voor de benoeming zoals de studenten echter eisen is allerminst democratisch. Van de 1.844 onderzoekers en onderwijzend personeel en 16.000 studenten, wordt er gestemd door een selecte groep van 449 personeelsleden.

Censuur

Onderzoeker en burgerjournalist Emre Ercis deed onderzoek naar de drijvende kracht achter de protesten en zegt dat onder andere de vrouw van Osman Kavala, Prof. Dr. Ayse Bugra Kavala, een van de leiders van het protest is tegen de benoeming van Melih Bulu. Ercis zegt dat de namen van de groep die tegen de benoeming zijn ook terug te vinden zijn in verklaringen die in het verleden zijn uitgebracht tegen de Turkse militaire operatie Operatie Vredesbron en de operatie tegen de terreurbeweging PKK in 2015 in het zuidoosten van Turkije. Kavala is de bedenker van de slogan ‘Wij gaan jou geen president laten zijn”. Ook legde Ercis een link met de National Endowment for Democracy (NED), een organisatie die gefinancierd is door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ‘Ter bevordering van Democratie wereldwijd‘. De NED speelde onder meer een cruciale rol bij de illegale Amerikaanse invasie van Irak. Ercis kondigde woensdag aan dat hij donderdag onderbouwde namen en verbanden zou leggen, maar op donderdag verklaarde zijn advocaat Harun Akdere dat het Twitteraccount van zijn cliënt is opgeschort. Mogelijk door angst bij degenen wiens namen uit de schaduw gehaald zouden worden, aldus Akdere. Ercis heeft zijn toevlucht gezocht bij Telegram en zet daar zijn activiteiten voort.

Presidentskandidaat Biden wil president Erdogan ten val brengen