Home Nieuws VS schermen Saudische kroonprins af voor moord op Khashoggi na verzoek van...

VS schermen Saudische kroonprins af voor moord op Khashoggi na verzoek van Israël

De Amerikaanse minister Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt woensdag dat er geen hard bewijs is dat de roekeloze Saudische kroonprins Mohammad bin Salman de opdracht heeft gegeven voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die op 2 oktober werd vermoord in het Saudisch consulaat in Istanbul door een Saudisch doodseskader. De verklaring is tegenstrijdig met het CIA-rapport over dat MBS wel degelijk het doodsvonnis over de journalist heeft geveld. De verklaring komt weken na het verzoek van de Israëlische premier Netanyahu aan het adres van Trump om MBS te beschermen. Israël ziet in MBS een belangrijke bondgenoot in de regio.

Advertentie

Pompeo benadrukte dat Saudi Arabië belangrijk is voor de nationale veiligheid om de banden met Saudi-Arabië goed te houden. Het Witte Huis heeft op ongebruikelijke wijze voorkomen dat CIA-directeur Gina Haspel, die alle bewijsstukken heeft bestudeerd, de Senaatscommissie kon inlichten. In plaats daarvan mochten Mattis en Pompeo het vuile werk van Amerikaanse neocons en Israëlische hardliners opknappen.

MBS gaf moordopdracht

Uit eerder gelekte stukken van de CIA zou blijken dat Mohammad bin Salman wel degelijk achter de opdracht tot de gruwelijke moord zat. Trump zegt dat het belangrijk is om de relaties met Saudi Arabië niet op de klippen te laten lopen om de olieprijs laag te houden en om lucratieve deals te blijven sluiten met de Saudi’s, maar wat nog belangrijker is, is het feit dat Israël veel heeft geïnvesteerd in de Saudische kroonprins.

Israël’s bondgenoot MBS

Israël en Egypte spanden zich in de periode van Khashoggi’s verdwijning tot aan de bekentenis van de moord op Khashoggi door Saudi Arabië in om de kroonprins af te schermen voor verantwoordelijkheid. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vier weken geleden contact gelegd met de Trump-regering om zijn steun uit te spreken voor de Saudische kroonprins. Netanyahu zei dat Mohammad bin Salman een belangrijke strategische partner van Israël in de regio is en vroeg de Amerikaanse president om de kroonprins te beschermen tegen de gevolgen van de moord.

Vredesplan

Er spelen ook andere zaken. Israël, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich achter de Trump regering geschaard om druk uit te oefenen op Iran en een vredesdeal waar voornamelijk Israël profijt van zal hebben, door de strot van de Palestijnen te duwen. De roekeloosheid waarmee de favoriete Arabische prins van Netanyahu dood en verderf zaait in Jemen en in de Saudische ambassade in Istanbul, lijken voor nu de plannen voor dat ‘vredesplan’ in de vrieskist te hebben gestopt.