Home Nieuws VS gaat Fethullah Gülen uitleveren aan Turkije

VS gaat Fethullah Gülen uitleveren aan Turkije

De leider van de Gülenbeweging, Fethullah Gülen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het infiltreren van Turkse staatsinstituten, de rechterlijke macht en het Turks leger, en de afgeslagen militaire couppoging door FETÖ (een acroniem voor Fethullahistische Terreurorganisatie) wordt volgens NBC uitgeleverd aan Turkije, als het aan de Trump-regering ligt.

Advertentie

Trump heeft volgens twee regeringsfunctionarissen een verzoek daarvoor neergelegd bij de Amerikaanse autoriteiten. De Trump-regering heeft afgelopen maand aan de Federale wetshandhaver gevraagd om legale manieren te onderzoeken om Fethullah Gülen uit de VS te zetten en naar Turkije te deporteren.

Volgens NBC zou het verzoek erop gericht zijn om Turkse druk op de Saudi’s weg te nemen, die onder grote internationale pressie staan sinds de moord op journalist Khashoggi door beulen van de roekeloze Saudische kroonprins Mohammad bin Salman in het Saudisch consulaat te Istanbul.

Turkije zegt dat de regering de twee zaken los van elkaar ziet en zegt dat het haar onderzoek in de zaak van Khashoggi hoe dan ook door zal zetten.