Home Nieuws VS erkennen oppositieleider als nieuwe president Venezuela in poging om Maduro af...

VS erkennen oppositieleider als nieuwe president Venezuela in poging om Maduro af te zetten

De VS heeft in een verklaring de oppositieleider Juan Guaido erkend als de nieuwe president van Venezuela. Guaido is sinds 5 januari 2019 president van de Nationale Assemblee van Venezuela en riep zichzelf vandaag uit tot interim president van Venezuela.

Advertentie

Guaido’s eenzijdige aankondiging werd meteen opgevolgd door erkenning vanuit de VS, Canada, Brazilië, Argentinië, Columbia, Paraguay, Peru, Ecuador, Costa Rica en Chili. Mexico heeft aangekondigd dat het Maduro als wettige president erkent.

Amerika is al langere tijd bezig met het ondermijnen van de macht van Nicolas Maduro. De huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaf in zijn rol als CIA-directeur in juli 2017 te kennen dat de CIA druk bezig was met regime change in Venezuela en haar best doet om de dynamiek in het land te begrijpen. Trump heeft aangekondigd dat Washington alle mogelijkheden zal aanwenden om Maduro af te zetten.

De regering van Venezuela heeft niet alleen last van externe bemoeienis, maar kampt ook met voedsel- en medicijntekorten en hyperinflatie. Venezuela is ook interessant voor de Amerikanen vanwege haar ruwe grondstoffen. Het land bezit 24,8% van alle ruwe oliereserves ter wereld, gevolgd door Saudi Arabië (22,1%), Iran (12,9%) en Irak (11,8%).

Hoewel het ongewoon is dat een CIA-directeur erkent dat er bemoeienis is in binnenlandse aangelegenheden van andere landen, zijn coup-plotten geen nieuw begrip voor de inlichtingendienst. In 1953 orkestreerde de CIA een coup in Iran waarbij de democratisch gekozen premier Mohammed Mossadegh werd afgezet. In 1954 werd de president van Guatemala Jacobo Arbenz afgezet door de CIA. In 1964 werd de democratisch gekozen regering van linkse signatuur van de Brazilaanse president Joao Goulart omvergeworpen door de Amerikanen. In 1973 werd de democratisch gekozen leider van Chili, Salvador Allende omvergeworpen door generaal Augusto Pinochet. Voordat Allende aan de macht kwam, gaf de toenmalige Amerikaanse president Nixon het bevel om de Chileense economie te laten creperen om zodoende te voorkomen dat Allende werd verkozen. De CIA maakte ook propaganda ten gunste van Pinochet. Ook de rol van de geheime dienst CIA bij couppogingen in de Dominicaanse Republiek, Congo en Zuid-Vietnam zijn eerder aangetoond.

Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil af van president Maduro in olierijk Venezuela