Home Nieuws VS-bondgenoot terreurbeweging PKK sloot deal en liet 4.000 IS’ers ontsnappen uit Rakka

VS-bondgenoot terreurbeweging PKK sloot deal en liet 4.000 IS’ers ontsnappen uit Rakka

De VS heeft geholpen met het sluiten van een geheime deal dat 4.000 mensen van de terreurbeweging Daesh (ISIS), inclusief buitenlandse militanten heeft helpen ontsnappen.
De BBC heeft details ontdekt van chauffeurs die dachten dat het slechts om een paar honderd mensen ging. Onder hen bevonden zich ook hooggeplaatste ISIS-leiders, waarvan een enkeling tot aan Turkije zijn overgebracht. De deal werd gesloten door de Marxistisch-Leninistische terreurbeweging PKK, die in Syrië vecht voor Amerikaanse belangen. Terwijl de PKK ISIS-terroristen laat ontkomen, is er in Turkije een veiligheidsoperatie bezig waarmee de terreurbeweging PKK en ISIS beiden worden verzwakt.

Advertentie

Vrachtwagenchauffeur Abu Fawzi dacht dat het een routine-klus was. Hij rijdt door de meest gevaarlijke plekken in Syrië. Abu Fawzi moest dit keer mensen smokkelen. De SDF (Syrian Democratic Forces), een naam die is bedacht door de Verenigde Staten om YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, te kunnen verkopen aan het westerse publiek, hebben Abu Fawzi gevraagd om een konvooi te leiden waarmee honderden ‘ontheemde families’ vanuit Tabqa naar het noorden zouden worden gebracht.

Een voertuigbestuurder over het smokkelen:

“We hebben ongeveer 4.000 mensen waaronder ook vrouwen en kinderen met voertuigen van ons en hun samen getransporteerd. Toen we Raqqa binnenkwamen dachten we in totaal maar 200 man te moeten vervoeren. Uiteindelijk waren er alleen al in mijn voertuig 112 mensen.”

Het zou maximaal maar 6 uur duren werd Abu Fawzi verteld. In werkelijkheid duurde het 3 dagen. Hij transporteerde gevaarlijke ‘cargo’, namelijk: honderden mensen van IS, hun families en tonnen aan wapens en munitie. Dit vond plaats op 12 oktober.

De deal om IS’ers uit Rakka, de facto hoofdstad van IS, te laten ontsnappen was in eerste instantie gesloten om de gevechten tot een einde te brengen. Zo zouden er vele levens bespaard worden omwonenden, maar ook PKK-terroristen die door het westen worden gesteund tegen omringende landen zoals Turkije en Iran.

Ze hebben het geprobeerd te verbergen maar de BBC heeft met een hoop mensen gesproken die in het konvooi waren, het geobserveerd hebben en met mensen die onderhandeld hebben in deze deal.

Abu Fawzi en de rest van de bestuurders zijn woedend. We zijn inmiddels weken verder van de reis waar zij hun levens voor geriskeerd hebben en ze zijn nog steeds niet uitbetaald. Het was een reis naar de hel en terug, aldus Fawzi.

De reportage van BBC maakt een hoop stof los over Amerikaanse betrokkenheid bij het ondersteunen en bewapenen van de terreurbeweging PKK, die op haar beurt deals sluit met terreurbeweging DAESH. Hoewel Turkije de beveiliging van haar bijna 1000 kilometer lange grens met Syrië heeft opgeschroefd, blijft het de vraag of door toedoen van de PKK, ISIS-strijders erdoorheen komen en uiteindelijk Europa kunnen bereiken.