Home Nieuws “Vrije” Universiteit Amsterdam muilkorft pro-Palestina groep

“Vrije” Universiteit Amsterdam muilkorft pro-Palestina groep

Update onderaan

Advertentie

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft onlangs besloten om een debat georganiseerd door Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina niet door te laten gaan.

Het paneldebat op de “Vrije” Universiteit zou plaatsvinden op dinsdagavond, maar werd op het laatste moment afgeblazen door het college van bestuur van de VU.

De groep schrijft daarover: “Wederom worden wij gecensureerd. Het College van Bestuur heeft *zonder bericht* ons paneldebat van morgenavond afgelast. Dit omdat het bespreken van een academische boycot van Israël ‘gevoelens van uitsluiting en onveiligheid binnen de universitaire gemeenschap oproept’. Wij zijn nu op zoek naar een andere locatie om ons forum te houden, en wij zullen zo snel mogelijk met een uitgebreide reactie op de censuur van de Vrije Universiteit komen. Dit is nog niet voorbij.”

Het paneldebat werd onder andere overschaduwd door een anonieme reaguurder op de Facebookpagina van de studenten. Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina verklaart daarover: “Een aantal dagen geleden had ene “Muhammad Seher” gepost op de event pagina van ons forum dat de VU “Jodenvrij” moest zijn. Dit is een walgelijke uitspraak, en dit hebben wij, naast alle haatcomments richting moslims, meteen verwijderd. Van deze uitspraak werd binnen 11 minuten een foto gemaakt, die gelijk verspreid werd door Pro-Isräelpagina’s op Facebook. Nu gingen wij net naar zijn profiel kijken, en het blijkt dat zijn profiel pas werd aangemaakt op 8 Januari rond 7 uur. Vlak vóór hij zijn opmerking plaatste dus. Wij zijn er dus vrij zeker van dat dit een nep-account is, gemaakt puur om Pro-Palestina mensen op de VU te criminaliseren.
Wij hopen dat mensen door deze smerige trucjes kunnen prikken, en gewoon morgenavond naar ons forum komen. Onze groep zal zich, ondanks censuur en intimidatie, blijven inzetten voor rechtvaardigheid in Palestina, en een Apartheidsvrije VU.”

Seher

In een persverklaring door Jaap Winter, voorzitter van de VU, laat het college van bestuur weten “Wij vinden dat het op de universiteit uiteraard mogelijk moet zijn om een open en eerlijk debat te voeren over lastige, gevoelige en controversiële onderwerpen, zoals de Palestijnse kwestie. Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap. Daarom hebben wij onze beslissing herzien en besloten om nu dit debat niet te laten plaatsvinden.”

Het is niet de eerste keer dat Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina beknot wordt in hun vrije meningsuiting. Onlangs bezocht de Ambassadeur van Israël de VU, vergezeld door medewerkers van de Haifa University en werd het de studenten verboden om nog langer te flyeren in de centrale hal, omdat de VU “onpartijdig” wilde blijven.

Het College van Bestuur van de “Vrije” Universiteit heeft het paneldebat dat morgenavond had moeten plaatsvinden zonder bericht afgelast. De groep heeft desondanks een nieuwe locatie voor het paneldebat weten te vinden en komt spoedig met een uitgebreide reactie op de censuur van de “Vrije” Universiteit.

Update – persbericht Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina:
“De “Vrije” Universiteit (VU) heeft een paneldebat dat georganiseerd werd door Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP), verboden. Dit is een vorm van censuur. De VU schendt hiermee het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging.

Het College van Bestuur (CvB) verklaart dat het bespreken van een academisch boycot van Israël ‘gevoelens van uitsluiting en onveiligheid binnen de universitaire gemeenschap oproept’. Door de bijeenkomst te verbieden is het echter het CvB dat zich schuldig maakt aan uitsluiting. Dat de VU dubbele standaarden hanteert is de SRP al langer duidelijk. Toen SRP in oktober een aanvraag deed om te flyeren in de Centrale Hal van de VU werd deze afgewezen met de reden dat de VU “onpartijdig” zou zijn. Maar juist door ons geen ruimte te geven kiest de VU partij.

SRP wordt niet toegestaan om te pleiten voor een academisch boycot van Israël, maar in diezelfde week spraken op de VU de decaan en een hoogleraar van Haifa University, samen en de Israëlisch Ambassadeur. SRP roept op tot een boycot van o.a. Haifa University. Haifa University heeft tijdens ‘Operation Protective Edge’, de massa-slachting in de zomer, fondsen staan werven voor Israëlische soldaten die meevochten tijdens het grondoffensief. Ook hebben ze beurzen aan deze soldaten aangeboden. Kort hierna heeft SRP een zaalaanvraag voor een paneldebat gedaan. Toen werd deze aanvraag door Diversiteitscoördinator Wim Haan afgewezen. Het paneldebat zou namelijk in dezelfde week plaatsvinden als de diversiteitslezingen rondom de studiereis naar Israël en Palestina. Wij zouden “concurreren” met elkaar, aldus Wim Haan. Wij zijn echter geen concurrenten van de VU. SRP vindt dat de betreffende studiereis de Israëlische bezetting van Palestina normaliseert. Daarom roept SRP op voor een academisch boycot. Om deze reden werd ons nogmaals de mond gesnoerd.

Toen SRP, na een gesprek met Wim Haan, vervolgens een nieuwe zaalaanvraag deed werden er door de VU bizarre eisen aan de bijeenkomst gesteld. Zo zou er per se een spreker moeten zijn die pro-Israël was, anders was er geen debat. Deze eis werd ons pas een paar dagen vóór de bijeenkomst opgelegd. Er werden verschillende VU-docenten aan ons voorgelegd die de VU zelf geschikt vond en had gecontacteerd. Toen namens de diversiteitslezingen hield Bart Wallet, een zionist die college heeft gegeven voor het CIDI (een zionistische lobbygroep), een lezing waarbij deze regels niet werden toegepast. Tijdens die diversiteitslezing mocht hij gewoon met het publiek in debat gaan, en had de VU verder geen nadruk gelegd op een kritische spreker. Dit is dus hardstikke selectief. Intussen wordt SRP aangevallen. Zo wordt SRP bijvoorbeeld ongegrond verweten antisemitisch te zijn. Op de evenementenpagina van het forum werd er door een nepprofiel met Arabische naam een comment geplaatst dat de VU ‘Jodenvrij’ moest worden gemaakt. Binnen 11 minuten werd hier een screenshot van gemaakt, dit werd vervolgens verspreid op verschillende pro-Israelpagina’s. Het account bleek pas vlak voor het plaatsen van de comment in kwestie te zijn aangemaakt: het was een nepaccount. Het event stond al wekenlang vast en de zaalaanvraag is bijtijds ingediend. Echter is pas de dag vóór het paneldebat de exacte zaal door de VU vrijgegeven. Het verbieden van het debat is ook pas laat diezelfde avond gedaan. Gelukkig is er snel een andere locatie gevonden, het Nelson Mandela centrum in Amsterdam, waar het forum wel gehouden kan worden op dezelfde datum en tijd. Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina.”

palestinasolidariteit@gmail.com / facebook.com/palestinasolidariteit