Home Nieuws Voorwaardelijke straf Tarik Z. hoog, omdat hij wil blijven praten

Voorwaardelijke straf Tarik Z. hoog, omdat hij wil blijven praten

Tarik Z, de man die in januari van dit jaar aandacht wilde vragen voor zijn standpunten inzake de propaganda-activiteiten van de NOS, moet van het Openbaar Ministerie vier jaar de cel in, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat eiste de openbaar aanklager vandaag tijdens de rechtszitting in Leeuwarden.

Advertentie

De rechtbank veroordeelde Tarik eerder tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. Zowel het OM als Tarik gingen in beroep tegen deze straf. Het OM had in eerste aanleg ook vier jaar cel geëist.

De rechtbank veroordeelde Tarik  in juli tot 30 maanden celstraf, waarvan 15 voorwaardelijk, minus de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. Ook werd het hem verboden om binnen een straal van vijf kilometer van het Mediapark in Hilversum te komen.

Journalist Raymond Boere van het AD meldt dat het OM Tarik argwanend, paranoïde en snel gekrenkt vindt: “Hij heeft in zijn cel een keer zijn eten laten staan omdat de verzegeling kapot was,” aldus het Openbaar Ministerie. De 20-jarige zou er verwrongen denkbeelden op na houden. Zo zou hij onder meer willen werken voor de inlichtingendiensten waar hij zelf alarm over sloeg. Aanvankelijk vertelde hij dat deze hele actie zijn kansen op een baan bij de inlichtingendiensten zou vergroten. Volgens de advocaat van Tarik Z. heeft de ‘journaalkaper’ zijn lesje wel geleerd. Hij verzoekt de rechter een lagere straf op te leggen. Of in elk geval niet langer dan de tijd dat hij nu in de gevangenis heeft gezeten. Tarik Z. kreeg in de zitting het laaste woord: ‘Ik voel schuld en bied mijn oprechte excuses aan. Dit zal ik nooit meer doen’, aldus de 20-jarige.” Ook stuurde Tarik een verklaring aan de rechtbank van 31 pagina’s lang waar hij ook de speech heeft bijgevoegd die hij op televisie wilde houden tijdens de bewuste avond. De rechtbank in Lelystad acht Z. schuldig aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Het voorwaardelijke deel van de straf is hoog, omdat Z. volgens de rechtbank heeft laten weten nog steeds ZIJN BOODSCHAP te willen verkondigen.

Het gerechtshof doet op 22 december uitspraak in de zaak.

De aanvankelijke toespraak die Tarik Z. wilde houden. Toespraak Tarik Z.