Home Nieuws Voortvluchtige terreurverdachte met Nederlandse verblijfsvergunning krijgt celstraf voor aanslag op Turks consulaat

Voortvluchtige terreurverdachte met Nederlandse verblijfsvergunning krijgt celstraf voor aanslag op Turks consulaat

De rechter heeft vrijdag een celstraf opgelegd van 16 maanden tegen de man die een bomaanslag pleegde op het Turks consulaat in Amsterdam in augustus 2018. Ercan P. gooide met in totaal drie zelfgemaakte explosieven naar het consulaat, waarbij gelukkig geen doden of gewonden vielen.

Advertentie

De straf die de rechter oplegt is lager dan de eis van het OM, die 20 maanden waarvan 5 voorwaardelijk eiste, omdat er op het moment van de aanslag niemand in het consulaat of in de buurt van het gebouw was. P. claimde volgens de Officier van Justitie aandacht te willen vragen voor de ‘Koerdische zaak’, maar is in feite een voortvluchtige terreurverdachte. P. krijgt nu een celstraf van 16 maanden opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor de bomaanslag op het Turks consulaat. P. kan over vier maanden al vrij rondlopen in Nederland.

Turkije heeft P. op de rode lijst van voortvluchtige terroristen staan in verband met lidmaatschap van de terroristische organisatie PKK en vraagt al sinds 2012 om zijn uitlevering, maar P. wordt beschermd door zijn Nederlandse verblijfsvergunning. Toen P. op 16 juli 2012 werd gearresteerd in Bulgarije op verzoek van Turkije, werd hij niet overgedragen aan Turkije omdat hij sinds 2004 een verblijfsvergunning had in Nederland. Turkije richtte in 2016 een verzoek aan Nederland waarin het om uitlevering vroeg van P., omdat hij gezocht wordt voor lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie, maar deze verzoeken werden afgewezen door Nederland. In 2017 werd P. nogmaals gearresteerd, ditmaal in België, maar werd al gauw weer vrijgelaten omdat hij een Nederlandse verblijfsvergunning had.

De Turkse instanties hebben na de aanslag op het Turks consulaat weer een verzoek ingediend bij de Nederlandse overheid om P. over te dragen aan Turkije. Volgens wet- en regelgeving en richtlijnen van de VN en Interpol zou aan mensen die een asielaanvraag indienen, maar gezocht worden vanwege terreurgerelateerde misdrijven, geen verblijfsvergunning mogen worden afgegeven. Het blijft een raadsel waarom de Nederlandse autoriteiten een voortvluchtige die wordt verdacht van terroristische misdrijven in bescherming neemt.