Home Opinie Voormalig treitervlogger Jan Roos keihard aangepakt bij Jinek en Pauw

Voormalig treitervlogger Jan Roos keihard aangepakt bij Jinek en Pauw

Dinsdagavond konden de kijkers van Jinek en Pauw rekenen op een live-takedown van voormalig Powned-treitervlogger en kandidaat-Kamerlid voor VNL Jan Roos.

Advertentie

Met een drievoudige combo van Eva Jinek, Jeroen Pauw en een uppercut van D-66 kopstuk Alexander Pechtold, wisten ze de voorman van VNL, Jan Roos, op nationale televisie te shamen voor de treiterende rotzak die hij eigenlijk is. En bovendien ook nog een leugenaar. Jan Roos wist te vertellen dat “Op de Hogeschool van Amsterdam geen kerstbomen meer in de gang mogen staan omdat de HvA islamitische studenten niet voor de schenen wil schoppen”. Na een korte factcheck wist Folia Roos te callen op zijn bullshit. De NOS zou waarschijnlijk schrijven dat hij zich versprak, maar nee, hij loog gewoon op nationale televisie.

Hoewel de gehele twitterosphere, inclusief ondergetekende, in een jubelstemming was over hoe Jan Roos is aangepakt, had ik toch een bittere nasmaak aan de TV-avond overgehouden. Eerder op de avond was het Nieuwsuur-redacteur Mariëlle Tweebeke die Tunahan Kuzu op zeer scherpe wijze interviewde. Ik schreef toen dat ik dit soort scherpte in interviews aanmoedig. Pak de politici maar aan, want dat zou één van de kerntaken van onze journalisten moeten zijn.

Het is de taak van journalisten om de luis in de pels van de politiek te zijn. Om hen die besturen met een meerjarig mandaat van het volk, dicht op de huid te zitten. Helaas is, hoezeer ik ook de ontmanteling van rechtse provocateurs als Jan Roos toejuich, het huidige medialandschap niet in staat om de gevestigde orde op een gelijke manier aan te pakken.

Het eerste interview op nationale televisie waarbij een PvdA- of een VVD-regent op soortgelijke wijze het vuur aan de schenen wordt gelegd, moet ik nog tegenkomen. Op een ontmanteling van de rechtsextremist Geert Wilders, hoeven we voorlopig ook niet te rekenen, daar hij uit angst voor kritische vragen geen live-interviews durft te geven. Dames en heren journalisten, het is makkelijk om partijtjes met een paar zetels in de peilingen hard aan te pakken, en ik juich het bij types als Jan Roos ook toe, maar mogen we nu eindelijk deze scherpte en het grote normen-en-waarden-kruisverhoor ook verwachten bij interviews met politici van de grote partijen van dit land? Daar snakt de bezorgde burger namelijk echt naar. Het gebrek daaraan drijft hen juist naar extreme uitersten in politiek en media.