Home Nieuws Voormalig student Turkse universiteit presidentskandidaat in zijn land

Voormalig student Turkse universiteit presidentskandidaat in zijn land

Djeraki

Malloum Yoboide Djeraki, een voormalig student aan de Trakya Unversiteit in Edirne, Turkije, heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in zijn land Tsjaad. Djeraki neemt het op tegen de zittende president Idriss Deby.

Volgens een verklaring van de universiteit waar Djeraki is afgestudeerd, heeft Djeraki zich verkiesbaar gesteld voor de aanstaande presidentsverkiezingen in april. Ook in 2016 stelde Djeraki zich verkiesbaar voor de presidentsverkiezingen, maar van de dertien kandidaten eindigde hij op positie zes met 1.81% van de stemmen. De huidige president Idriss Deby haalde toen 59.92% van de stemmen. De positie van Deby is inmiddels ernstig verzwakt.

Advertentie

De rektor van de Trakya Unversiteit Erhan Tabakoglu zegt dat het hem gelukkig maakt om te zien dat oud-studenten terechtkomen op goede plaatsen en in goede functies en wenst Djeraki succes bij de verkiezingen. De betrekkingen tussen Turkije en Tsjaad zijn goed.

Franse invloed

De zittende president van Chad, Idriss Deby, heeft de steun van het Macron-regime in Frankrijk, die zijn minister van buitenlandse Le Drian laat manoeuvreren om Deby te stutten. Deby kwam aan de macht in 1990 met een staatsgreep. In 2019 dreigde hij zelf het doelwit te worden van een staatsgreep door een rebellengroep die vanuit Libië naar Tsjaad was overgestoken, waardoor hij de hulp inriep van Frankrijk. Frankrijk verleende op hetzelfde moment ook actief steun aan de poging tot een staatsgreep door krijgsheer Haftar om de door de VN erkende regering in Libië omver te werpen.

Monetair kolonialisme

Tsjaad moest samen met Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal, Togo, Kameroen, Centraal-Afrikaans Republiek, Congo-Brazzaville, Equatoriaal-Guinea en Gabon, die de kolonialistische CFA munteenheid gebruiken, 100% van de nationale monetaire reserves op rekening van de Franse Centrale Bank storten. Van 1973 tot 2005 was dit 65% van de nationale reserve en vanaf 2005 tot 2020 was dit 50%. Een vorm van monetair kolonialisme waarmee landen geen belangrijke beleidsbeslissingen kunnen nemen. Pas vorig jaar stemde het Frans parlement ermee in om de eis om reserves te storten af te schaffen. De CFA-landen gaan verder onder de nieuw voorgestelde munteenheid ECO, maar hebben daarmee nog geen garantie voor monetaire soevereiniteit gewonnen.