Home Nieuws Voormalig SP-kopstuk Jan Marijnissen: Op Facebook praten we Nederlands en geen Turks

Voormalig SP-kopstuk Jan Marijnissen: Op Facebook praten we Nederlands en geen Turks

Voormalig SP-kopstuk Jan Marijnissen maakt een fikse uitglijder op Facebook door van mensen te eisen dat ze geen Turks schrijven in de commentaren. Dit deed Marijnissen op een post van het nieuw gekozen SP-Kamerlid Cem Laçin.

Advertentie

Marijnissen reageert eerst afzonderlijk onder de commentaren van anderen met de tekst “Wel fijn als ook de Turkse Nederlanders Nederlands gebruiken in plaats van Turks. We zijn hier in Nederland!“, en reageert daarna direct op het commentaar “Gururluyum illeri her attigin adimda daha gururlu olacagim(Ik ben heel trots en zal met iedere stap die je vooruit zet nog trotser worden) van iemand die Laçin feliciteert met zijn Kamerlidmaatschap. Marijnissen schrijft daaronder in gebrekkig Nederlands “Mogen Nederlands [sic.] dit ook lezen svp? We zijn hier in Nederland, of niet Cem?“.

Marijnissen onthult hiermee, bedoeld of onbedoeld, racistische sentimenten die leven in de Socialistische Partij, die de laatste jaren een kruistocht voert tegen Turks-Nederlandse en islamitische organisaties in Nederland, maar zich ook actief probeert te mengen in Binnenlandse aangelegenheden van Turkije. Dit allemaal over de ruggen van Turkse Nederlanders.

Vorig jaar waren het SP’ers Paul Ulenbelt en Sadet Karabulut die zich van hun slechtste kant lieten zien. Ulenbelt deed in navolging van Geert Wilders, na de afgeslagen couppoging in Turkije en de solidariteitsbijeenkomsten in Nederland de uitspraak “Als je Erdogan top vindt, Turkije je vaderland is, je hier rotzooi schopt, dan vertrek je of we zetten je uit“. Sadet Karabulut, die door veel Turkse Nederlanders wordt verweten een lange arm van de terreurgroep PKK te zijn, zelf heeft ze dit meermaals ontkend, stond toen Ulenbelt bij en schreef “Als het je niet zint, mag je vertrekken“.

Tekst loopt door onder de tweets.

Racistische en islamofobe sentimenten zijn de Socialistische Partij niet vreemd. In de brochure Gastarbeid en Kapitaal uit 2 juni 1983 luidt de SP-toon tegenover minderheden “Aanpassen of oprotten”. In 2007 ging voormalig partijbons Jan Marijnissen ook al eens over het randje. Tijdens een TV-uitzending in november 2017 op Nederland 2 zei hij over Marokkanen “Marokkanen sluiten zich gewoon nergens bij aan, ze profiteren alleen maar“.

Bron: Leidsch Dagblad, uit de collectie van Gerard de Boer, 2 juni 1983.

Marijnissen oogst ook veel kritiek met zijn opmerking:
Sebastian: “We zijn hier niet in Nederland maar op internet, een internationaal medium waar iedereen vrij is om de taal te gebruiken die hij of zij wilt. Beetje Rita Verdonk opmerking dit, ik had je hoger geacht dan dit.”
Lennart: “Ik zie niet in waarom dat relevant is Jan? Mensen mogen zelf kiezen in welke taal ze hem feliciteren, of dat nu Nederlands, Fries, Engels of Turks is. Je maakt problemen die er niet zijn.”
Orkun: “Ik vind dit werkelijk zo funest. Het gevoel dat zo een tekst van zo een betreurend laag niveau uitgerekend van een man komt die ik jarenlang als voorbeeld heb gezien is onbeschrijflijk. Ik ben er oprecht verdrietig van geworden. Dit gevoel is uiteraard niet alleen voor mij maar voor meer mensen evenveel toe aan verwerking als dat deze kreet aan verwerping toe is meen ik.”
Irma: “Wat een shit opmerking . Lekkere steun van Jan M zeg . Om je kapot te schamen . DIT IS ONDER ANDERE WAAROM WE STEMMEN VERLOREN HEBBEN.”
Alper: “Is dit echt Jan Marijnissen die hier zijn spruitjeslucht laat uithangen!?”
Henny: “En ik snap waarom ik mijn lidmaatschap heb opgezegd… zomer 2016….”