Home Nieuws Volkan Bozkır: Als EU visumplicht niet opheft, vervalt vluchtelingendeal

Volkan Bozkır: Als EU visumplicht niet opheft, vervalt vluchtelingendeal

“Een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie die in juni moet ingaan, omvat niet de Syrische en Iraakse illegale migranten”, zegt de Turkse EU-minister Volkan Bozkır.
   
Als de deal wordt uitgevoerd, zal de EU in staat zijn om illegale migranten die door Turkije zijn gereisd, terug te sturen naar Turkije om vervolgens teruggestuurd te worden naar hun land van herkomst. Iraakse en Syrische staatsburgers, die het merendeel uitmaken van de illegale immigranten, zijn geen onderdeel van de deal.

Sprekend in een panel in Duitsland zei Bozkır dat de overeenkomst en het opheffen van de visumplicht voor Turkse staatsburgers die de EU bezoeken tegelijkertijd worden ondertekend. Het opheffen van de visumplicht zal aan het eind van het jaar in effect treden.

“De EU zou de visumplicht in oktober of november moeten opheffen. Als de overeenkomst met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek in effect treedt en de visumplicht wordt in dezelfde periode niet opgeheven, dan hebben wij het recht om de overeenkomst te annuleren, geheel volgens de regels van de overeenkomst. Die twee zaken gaan hand in hand”, zei hij.

Hij voegde daaraan toe dat het niet correct is om aan te nemen dat 1 miljoen illegale immigranten naar Turkije zullen worden teruggestuurd binnen een dag nadat de overeenkomst is getekend, omdat het proces niet zo makkelijk is.

“Voor iedere persoon, zal er een dossier gestuurd worden, inclusief naam en identiteitsgegevens, en documenten die aantonen dat de persoon Europa is binnengekomen via Turkije. Daarna zal een commissie in Turkije de zaak bestuderen en wanneer deze commissie het toestaat, dan pas zullen de immigranten teruggestuurd kunnen worden naar Turkije”.

Turkije heeft ongeveer 10 miljard dollar uitgegeven om te zorgen voor Syrische vluchtelingen, volgens Bozkır, die tegelijkertijd aangeeft dat de 3 miljard euro die Brussel aan Ankara geeft in ruil voor hulp met de vluchtelingencrisis, geen oplossing voor het probleem is.

“Deze 3 miljard euro wordt niet aan Turkije gegeven. De Europese Unie probeert zijn geweten te sussen door het geven van 3 miljard euro die besteed zullen worden aan de Syrische vluchtelingen. Deze steun zal worden gebruikt om scholen en ziekenhuizen te bouwen, en om de omstandigheden in de vluchtelingenkampen in Turkije te verbeteren,” zei hij.

Turkije heeft Europa meerdere malen gewaarschuwd voor een toename van het aantal vluchtelingen dat door de Syrische crisis naar de EU zou afreizen en dat de EU maatregelen had moeten nemen. Als de gevechten doorgaan, als Aleppo valt, dan bestaat het risico dat er nog 1.5 miljoen vluchtelingen bijkomen. Als we uitgaan van het meest negatieve scenario dan zullen 3.5 miljoen mensen op de vlucht slaan. Dit kan door geen enkel land geabsorbeerd worden,” zei Bozkır.

Bozkır benadrukte tegelijkertijd dat het standpunt van de Turkse regering in het creëren van een veilige zone in Syrië, de enige correcte oplossing voor het oplossen van de vluchtelingencrisis is.