Home Opinie Volgens VS contraterrorisme is PYD een afdeling van PKK

Volgens VS contraterrorisme is PYD een afdeling van PKK

Foto: Zware wapens zoals de Zagros, waar ook helikopters mee kunnen worden neergehaald, worden regelmatig in beslag genomen in Turkije. Het wapen op de foto is afkomstig van de PYD in Syrië en in beslag genomen bij een PKK verdachte in Turkije. Volgens experts is het wapen afkomstig uit de Verenigde Staten en wordt deze veelvuldig gebruikt door de American Special Forces.

Volgens het Amerikaanse Centrum voor Contraterrorisme, de NCTC, was de Syrische PYD in 2014 een afdeling van de terreurbeweging PKK. Dat verdween voor een kort moment van de website, waarna de tekst weer online werd geplaatst.

Advertentie

De Amerikanen zitten in een behoorlijke spagaat nu ze gedwongen worden om te erkennen dat de PYD en haar gewapende tak, de YPG, een bijkantoor is van de terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor 40.000 doden, betrokken is bij grootschalige drugs- en mensenhandel en afpersing.

Waarom de tekst kortstondig van de website verdween en nu weer terug is, is onduidelijk. Het staat vast dat de PYD van twee walletjes probeert te eten en in werkelijkheid bezig is, zoals ook in het SETA-rapport wordt vermeld, met het creëren van een aaneengesloten gebied van Irak tot aan de Mediterrane Zee en daar de etnische zuiveringen niet voor schuwt.

Amerika realiseert zich dat het moet kiezen tussen stabiele partner Turkije, één van de meest geduchte militaire machten in de regio, en een stel oorlogsmisdadigers die hun ziel verkopen voor een paar geavanceerde wapens en een afgedankte Russische tank.

PYDPKK1PYDPKK2PYDPKK3PYDPKK4