Home Nieuws Voetballer Fenerbahçe veroordeeld voor racisme om “Fucking Nigger”

Voetballer Fenerbahçe veroordeeld voor racisme om “Fucking Nigger”

Emre-Zokora
De Turkse voetbalinternational en middenvelder van Fenerbahçe, Emre Belözoğlu, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en 15 dagen voor zijn racistische uitlatingen tegen de Ivoriaanse voetballer van Trabzonspor, Didier Zokora, tijdens een wedstrijd in 2012. Op beelden van die wedstrijd is te zien dat Emre Belözoğlu “Fucking Nigger” zegt tegen de Ivoriaanse speler. Hoewel hij diezelfde avond heeft toegegeven dat hij die uitspraak zou hebben gedaan, heeft hij het in een officiële persverklaring de volgende dag ingetrokken.

Advertentie

Rechtbank oordeelt ‘rassendiscriminatie’
De rechtbank heeft verklaard dat zijn uitlating een belediging omvatte op basis van ‘religieuze-, raciale-, etnische-, sexistische- of sectarische discriminatie’. Het incident vond plaats tijdens een wedstrijd in april 2012 tussen Fenerbahçe en Trabzonspor. Zokora is momenteel bij het WK in Brazilië voor Ivoorkust.

De straf is voorwaardelijk, omdat de 33-jarige voetballer ‘geen eerdere daden van racistische aard zou hebben begaan en er geen kans op recidive bestaat’, volgens de rechter.

Eerder in opspraak in Engeland
Emre is al eerder beticht van racisme tijdens zijn periode bij Newcastle United in de Premier League, Engeland. Hij zou zich drie maal in drie seizoenen schuldig hebben gemaakt aan racistische uitspraken, maar het onderzoek van de Engelse voetbalbond heeft daar geen bewijzen voor gevonden. Dit mede doordat El-Hadji Diouf en Al-Bangura hun klacht hebben ingetrokken, niet mee wilden werken aan het onderzoek en de Turkse speler daarmee ontzagen voor zijn uitspraken jegens hen, volgens een Britse krant.

Emre Belözoğlu, wordt hiermee de allereerste voetbalspeler die veroordeeld wordt voor racistische uitspraken op het veld.