Home Sport Voetbal: UEFA-baas wil tijdstraf invoeren met “witte kaart”

Voetbal: UEFA-baas wil tijdstraf invoeren met “witte kaart”

Voorzitter Michel Platini van de UEFA pleit voor de invoering van een witte kaart. Spelers die zo’n kaart ontvangen krijgen een tijdstraf. Dat meldt de website GOAL.

Advertentie

“Met de witte kaart zouden we spelers aan kunnen pakken die toneelspelen of herhaaldelijk kritiek blijven uiten op de scheidsrechters”, meldde Platini op de Dubai International Sports Conference.

Platini pleitte eerder al voor een dergelijke kaart, maar stuitte daarbij op hevig verzet van FIFA voorzitter Sepp Blatter. Platini houdt desalniettemin vast aan zijn voorstel voor een tijdstraf.

“De witte kaart is een nieuw initiatief en is gerelateerd aan het gedrag van de spelers. Schwalbes en kritiek op de scheidsrechter zijn geen dingen die de voetballiefhebbers graag zien. Om die reden is het interessant om een kaart toe te voegen, naast de bestaande gele en rode kaart”, sprak de UEFA-bestuurder over het voorstel.

“Met een witte kaart moeten spelers vijf of tien minuten naar de kant. Schorsingen hoeven we niet toe te passen. De voetballerij moet leren van sporten als rugby.”

De UEFA bestudeert ook of de zogeheten drievoudige straf wordt aangepast, zo vertelde scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina tijdens dezelfde conferentie.

Nu is het zo dat een speler die in het strafschopgebied een overtreding maakt op een doorgebroken speler met een rode kaart van het veld wordt gestuurd – met als andere gevolgen een strafschop voor de tegenpartij en een schorsing.
“Als iemand echt een eerlijke poging onderneemt om de bal te veroveren, volstaat mogelijk een gele kaart”, vertelde Collina.