Home Nieuws VN vraagt Israël om illegale blokkade Gaza op te heffen

VN vraagt Israël om illegale blokkade Gaza op te heffen

De commissaris-generaal van de UN Relief and Works Agency (UNRWA) riep zondag Israël op om zijn acht jaar lang durende belegering van de Gazastrook op te heffen. Sprekend op de openingsceremonie van de Kuza’a Basisschool voor Meisjes in Khan Yunis zei Pierre Krähenbühl dat het beleg “niet langer aanvaardbaar” is.

Advertentie

De Kuza’a basisschool is de eerste school in de Gazastrook die is opgeknapt en heropend na het Israëlische bloedbad op de Palestijnen in Gaza afgelopen zomer. Meer dan 2260 Palestijnen vonden daarbij de dood en ongeveer 11.000 anderen raakten gewond tijdens de brute aanval. Duizenden woningen-, medische-, educatieve- en NGO-gebouwen werden verwoest door de Israëli’s.

“De voortzetting van de Israëlische blokkade van Gaza, samen met de vertraging van de reconstructie veroorzaakt door het laatste Israëlische offensief is zorgwekkend”, zei Krähenbühl. “Hier moet verandering in komen”. Hij riep op tot een eind aan de illegale en illegitieme blokkade.

“Mijn boodschap aan de donoren is dat we niet mogen stoppen met het helpen van de Gazastrook,” voegde hij eraan toe. “Het is onacceptabel om tienduizenden afgestudeerden te zien waar geen werk voor is. Als de toezeggingen niet worden nagekomen, betekent dit dat de teleurstelling en boosheid zal toenemen in Gaza: de Internationale gemeenschap dient hiervan op de hoogte te zijn”.

De UNRWA chef benadrukte dat zijn organisatie de wereld zal blijven oproepen om zich te committeren aan gedane toezeggingen tijdens de donorconferentie eind vorig jaar. Er werd in totaal $5,4 miljard toegezegd in Cairo, waarvan $2,6 miljard bestemd voor de wederopbouw van Gaza. Echter, een bittere winter en zeven maanden verder zijn duizenden Palestijnen nog steeds ontheemd, terwijl ze wachten op de wederopbouw.