Home Nieuws VN-Veiligheidsraad eist bouwstop Israël in Palestina, VS gebruikt VETO niet

VN-Veiligheidsraad eist bouwstop Israël in Palestina, VS gebruikt VETO niet

De Israëlische Staat slokt in strijd met internationale verdragen beetje bij beetje de Palestijnse staat op.

Nadat de Verenigde Staten zich heeft onthouden van de stemming, heeft de VN veiligheidsraad vrijdag een resolutie aangenomen waarin het van Israël eist dat het stopt met het bouwen van nederzettingen op illegaal bezet Palestijns grondgebied. Het is voor het eerst dat de VS zijn VETO-recht in de veiligheidsraad niet gebruikt om Israël te beschermen.

Advertentie

De resolutie was ingediend door Nieuw Zeeland, Maleisië, Venezuela en Senegal een dag nadat Egypte na druk vanuit Israël en de onlangs gekozen president Donald Trump haar resolutie terugtrok. Trump en Israël riepen de VS op om met een veto de resolutie tegen te houden.

De maatregel die de agressieve illegale annexatie van Palestina door Israël een halt moet toeroepen, is aangenomen met 14 stemmen voor. Het is de eerste resolutie in de VN Veiligheidsraad met betrekking tot Israël en Palestina in bijna 8 jaar tijd.

Iedere drie maanden moet de VN-secretaris-generaal de Veiligheidsraad inlichten over de implementatie van de resolutie, waar praktische mogelijkheden besproken zullen worden voor de volledige implementatie van de resolutie.

De 15-leden tellende raad zou donderdag stemmen over de resolutie, maar Egypte trok de resolutie terug onder druk van Israël en Trump, die spraken met de Egyptische president en coupleider Abdel Fattah al-Sisi.

Israël reageert verbolgen over de resolutie en noemt het een schaamteloze actie van Obama en John Kerry.